Uitvaartorganisatie DELA wil branchegenoot Yarden overnemen

Yarden zit al langere tijd in financiële problemen en kon niet langer zelfstandig blijven. De toezichthouder moet de overname nog goedkeuren.
Een crematorium van DELA in Roermond.
Een crematorium van DELA in Roermond. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA wil branchegenoot Yarden overnemen. Beide bedrijven melden maandag dat een overeenkomst tot overname is ondertekend. De financiële problemen van Yarden zijn te groot om zelfstandig te kunnen blijven. Het bedrijf ging zelf op zoek naar een overnamekandidaat.

DELA zegt dat het „een forse kapitaalinjectie en extra investeringen” wil doen, maar geeft geen financiële details vrij. Beide partijen spreken al wel de verwachting uit dat er banen zullen verdwijnen op het hoofdkantoor van Yarden in Almere. Het gaat dan met name om banen bij de verzekeringstak en niet bij de uitvaartorganisatie.

De toezichthouder moet nog wel toestemming geven voor de overname, die DELA vervolgens begin volgend jaar wil afronden. DELA neemt tot maximaal 2022 de tijd om de samenvoeging en integratie van beide bedrijven te voltooien.

Lees ook: Waarom Yarden klanten kort op hun uitvaart

Financiële problemen

Yarden zit al langere tijd in financiële problemen door de lage rente en financiële verplichtingen voor 390.000 pakketpolissen. Dit zijn polissen waarbij niet een bepaald bedrag maar de volledige uitvaartkosten worden gedekt. Die kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Eind vorig jaar kon Yarden nog maar 26 procent van de polissen dekken.

De in juli aangekondigde herstelactie van Yarden blijft van kracht. Honderdduizenden klanten moeten ondanks een kostendekkende verzekering bijbetalen voor een uitvaart. Die ingreep werd gedaan onder druk van toezichthouder DNB om te voorkomen dat Yarden omviel. Vanaf volgend jaar wordt de waarde van 390.000 pakketpolissen bevroren, waardoor alle kostenstijgingen in de toekomst voor rekening van klanten komen.

DELA heeft 170 vestigingen, tweeduizend medewerkers en 4 miljoen verzekerden in de Benelux en verzorgt jaarlijks 44.500 uitvaarten. Yarden, dat alleen vestigingen heeft in Nederland, heeft 900 medewerkers.