Paneel uit keuken is 24 miljoen waard

Het geveilde paneel, toegeschreven aan Cimabue
Het geveilde paneel, toegeschreven aan Cimabue Foto Acteon

24 miljoen euro. Dat is de recordopbrengst voor een schilderijtje dat tot voor kort boven het fornuis in de keuken hing van een bejaarde Franse vrouw. Het gaat om een uit circa 1280 daterend paneeltje van de Italiaanse schilder Cimabue, dat zaterdag bij het kleine Franse veilinghuis Acteon werd geveild. De eigenaresse dacht dat het een Russisch icoon was. Een ingeschakelde expert herkende het als een werk van de Florentijnse schilder Bencivieni di Pepo (1240-1302), ook wel bekend als Cimabue.

Cimabue is een baanbrekende schilder die zorgde voor een nieuwe richting in de kunst die leidde tot de Renaissance. Van Cimabue zijn slechts twintig werken bewaard gebleven, alle ongesigneerd.

Het aangeboden paneeltje had een richtprijs van 4 tot 6 miljoen euro. Nooit eerder is voor een middeleeuws kunstwerk op een veiling zoveel geld betaald.

Op het paneel wordt de geseling van Christus verbeeld. Het zou gaan om een deel van een veelluik, waarvan de andere delen in bezit zijn van de Frick Collection in New York en de National Gallery in Londen. Het ontdekte paneel is gemaakt van hetzelfde populierenhout en bovendien corresponderen de houtwormgaatjes in de drie panelen. (NRC)