Opnieuw doden bij gewelddadige massaprotesten in Irak

Ondanks dreigementen van de overheid gingen maandag ook duizenden studenten de straat op in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Demonstranten op het Tahrir-plein in Bagdad.
Demonstranten op het Tahrir-plein in Bagdad. Foto Khalid Mohammed/AP

Bij antiregeringsprotesten in Irak zijn maandag zeker drie doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Dat meldt het internationale persbureau AP. Sinds de massaprotesten vrijdag weer zijn aangewakkerd zijn er zeker 72 doden gevallen. De demonstranten eisen het vertrek van hun regering.

De Irakezen demonstreren tegen corruptie, werkloosheid en gebrekkige overheidsdiensten zoals slechte infrastructuur. De protesten in de hoofdstad Bagdad, waar volgens autoriteiten 25.000 mensen aan meededen, werden maandag ook gesteund door duizenden studenten en scholieren. Zondag dreigde de Iraakse overheid met harde straffen voor wie het onderwijs zou verstoren. De politie zette traangas in om te voorkomen dat de demonstranten regeringsgebouwen konden bereiken.

Het Iraakse leger heeft maandag een avondklok ingesteld voor de hoofdstad, waardoor tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends niemand de straat op mag. Desondanks hebben demonstranten op het centrale Tahrir-plein in Bagdad hun kamp opgezet. Zij krijgen daar eten van vrijwilligers.

Tijdens de protesten eerder deze maand, die een week duurden, vielen 149 burgerdoden en drieduizend gewonden. Een onderzoekscommissie oordeelde vorige week dat de politie buitensporig geweld inzette tegen demonstranten.