Noord-Nederland

President van rechtbank treedt terug om ‘onrust’

Maria van de Schepop treedt per direct terug als president van de rechtbank Noord-Nederland vanwege een „vertrouwenskwestie”. Dat meldt de rechtbank maandag in een verklaring. Van de Schepop schrijft dat ze verantwoordelijkheid neemt voor de „onrust” die de afgelopen periode is ontstaan. Albert Ploeger, rechterlijk bestuurslid bij de rechtbank, is benoemd tot waarnemend president. Bij de rechtbank Noord-Nederland zou een angstcultuur heersen en leidinggevenden zouden zich autoritair gedragen, schreef het tijdschrift voor juristen Mr. vorige week. Hierdoor zouden medewerkers geen kritiek durven uiten. Als gevolg van de onveilige werksfeer zou de rechtbank kampen met een hoog ziekteverzuim van gemiddeld 10 procent, schrijft het blad. In de verklaring gaat Van de Schepop verder niet in op de ontstane onrust. Volgens een woordvoerder van de rechtbank hebben er afgelopen periode „verschillende incidenten” plaatsgevonden die het vertrouwen hebben geschaad. De oud-president schrijft: „Het is belangrijk dat het vertrouwen in de rechtbankorganisatie terugkeert en ik wil dat proces niet in de weg staan.” Van de Schepop was sinds april 2017 president van de rechtbank. (NRC)