Groningen

Schoonmakers vermoord in bioscoop

De politie heeft zondagochtend een 33-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht zaterdag twee mensen te hebben gedood in een bioscoop in Groningen. Na een melding vonden agenten zaterdagochtend twee lichamen in een Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep, in het centrum van de stad.

Zondag werd duidelijk dat de slachtoffers twee schoonmakers zijn die al jarenlang in de bioscoop werkten. Het gaat om een echtpaar uit het Groningse dorp Slochteren, een man van 56 jaar en een vrouw van 55 jaar.

De verdachte, Ergün S., kwam in beeld nadat op camerabeelden te zien was hoe hij zaterdagochtend de bioscoop betrad en het gebouw later weer verliet. Zaterdagavond werd een opsporingsbericht vrijgegeven. S. is een bekende van de politie.

De politie heeft geen aanwijzingen dat de verdachte en de schoonmakers elkaar kenden. Wat er is gebeurd in de bioscoop en hoe de schoonmakers om het leven zijn gebracht, kan de politie nog niet zeggen.

Na het verspreiden van de identiteit en de foto van S. kwamen er „ongeveer 150 tips” binnen, blijkt uit een politieverklaring. De verdachte werd zondagochtend op straat herkend op het Hoendiep in Groningen, op zo’n drie kilometer van de bioscoop. Bij zijn arrestatie werd hij in zijn benen geschoten, omdat hij een mes in zijn hand had en een dreigende houding had aangenomen, verklaart de politie. De verdachte is onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht en moet nog worden verhoord.

De bioscoop, met negen zalen verdeeld over vier verdiepingen, blijft nog tot woensdag gesloten. (NRC)