Dest verkiest Verenigde Staten boven Nederlands elftal

De Nederlands-Amerikaanse verdediger Sergiño Dest heeft ‘op gevoel’ gekozen om niet voor Oranje maar de Verenigde Staten te voetballen.
Sergino Dest tijdens een wedstrijd van Ajax in de Champions League.
Sergino Dest tijdens een wedstrijd van Ajax in de Champions League. Foto Kenzo Tribouillard/AFP

De Nederlands-Amerikaanse voetballer Sergiño Dest heeft besloten om voor de Verenigde Staten uit te komen en niet voor het Nederlands elftal. Dat heeft de 18-jarige verdediger van Ajax maandag via zijn club laten weten. Dest heeft een Amerikaanse vader en Nederlandse moeder. Daardoor moest hij kiezen voor welk land hij wil uitkomen.

Dest zegt lang te hebben nagedacht over zijn besluit. De Ajacied had de afgelopen weken zowel contact met bondscoach Ronald Koeman als met de Amerikaanse trainer Gregg Berhalter. Volgens Dest vindt Koeman het jammer dat hij niet voor Oranje kiest, maar respecteert de bondscoach zijn keuze.

Oranje is prachtig. Ik ben in Nederland opgegroeid en geboren, je speelt er met de beste voetballers ter wereld. Maar uiteindelijk gaf mijn gevoel de doorslag.

Dest kwam uit voor meerdere jeugdteams van de VS en maakte vorige maand zijn debuut voor het eerste elftal. Inmiddels heeft hij twee interlands op zijn naam staan. Dest groeide dit seizoen bij Ajax uit tot een vaste waarde. Zijn contract werd onlangs opengebroken en verlengd tot 2022.

Lees meer over de discussie rondom Nederlandse voetballers met twee paspoorten