Brieven

Brieven

Het is oorverdovend stil gebleven na het artikel dat twee weken geleden verscheen over het vele, vele verpakkingsmateriaal dat we gebruiken (Brood, groente en een berg plastic, hoe veranderen we dat?, 10/10). Waarom? Omdat wij allemaal een berg plastic op ons hoofd hebben. Wij blijven onze supermarktkar volgooien met kleine hapjes eten in enorme plastic verpakkingen. Het lijkt niet anders te kunnen, maar natuurlijk kán het wel. Het is alleen zo makkelijk, alles is lekker lang houdbaar, de gemengde salade direct eetbaar, en ja hoor, doe er ook nog maar een plastic wegwerptasje bij. Stop daar eens mee. Koop je boodschappen als proef eens op de markt, bij de groenteboer, de kaasboer, de bakker. En neem dan je eigen herbruikbare verpakkingsmateriaal mee. De plastic houdbaarheidsbox, of het zakje waar je eerder noten in haalde. Alles kun je kopen zonder plastic, alles. Vlees, kip, vis, kaas, groente, fruit, brood. Zelfs melk en yoghurt. Patatje halen of haring? Neem je eigen bakje mee. In Frankrijk op de markt is het heel gebruikelijk: de dames die hun eigen verpakkingsmateriaal meenemen noemen zich lachend ‘muilezel’. Als je dat doet en een maand later in de supermarkt komt schrik je je kapot. Wat een enorme berg plastic! Je zal zien dat je vervolgens buiten staat met enkel een onverpakte peer.