Brexitblog

Nigel Farage geen kandidaat in komende verkiezingen

Uiterlijk 31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af. Al het actuele nieuws rondom de Brexit kunt u hier volgen.

Nigel Farage geen kandidaat in komende parlementsverkiezingen

Leider van de Brexitpartij Nigel Farage stelt zich niet verkiesbaar voor de komende parlementsverkiezingen op 12 december. Dat maakte hij zondag bekend in een studiogesprek bij de Britse omroep BBC.

In plaats van zich verkiesbaar te stellen, zegt Farage in het hele land campagne te willen voeren tegen premier Boris Johnson. „We gaan uitleggen waarom de Brexitdeal van Boris de hoop van 17,4 miljoen mensen verraadt.” Premier Johnson heeft juist aangestuurd op verkiezingen in de hoop zijn steun in het Britse Lagerhuis te vergroten.

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage From tomorrow, I will be going out to campaign across the length and breadth of this country. We will explain to people why Boris’ Brexit is a betrayal of the hopes of 17.4m. That means I have no time to fight a seat myself, but I will support 600 other people who are. https://t.co/ZffTkBNi5J

Farage zit in het Europees Parlement. Zijn Brexitpartij won 28 van de 73 Britse zetels in Europese verkiezingen.

Trump haalt uit naar Brexitdeal en Corbyn

President Trump heeft in een interview met de befaamde brexiteer Nigel Farage zich kritisch uitgelaten over de Brexitdeal van premier Boris Johnson, omdat die directe handel tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk onmogelijk zou maken. „Om eerlijk te zijn: deze deal, en bepaalde aspecten, je kan het niet doen”, concludeerde het Amerikaanse staatshoofd tijdens de uitzending van het Britse radiostation LBC, waar Farage gastheer was. „Wij willen handelen met het VK en zij met ons”, zei Trump.

Lees ook: Britten gaan begin december stemmen

Wel prees de president de Britse premier voor het doorzetten van Brexit. „Hij zit in een moeilijke positie, en ik denk dat hij bereid is om te doen wat gedaan moet worden.” Johnson is volgens president Trump „een fantastische man” en „de juiste persoon voor het moment”. Ook sprak Trump de hoop uit dat Farage zich met The Brexit Party uiteindelijk achter Johnson zal scharen. Farage zei dit alleen te zullen doen als de huidige Brexitovereenkomst niet doorgaat.

Bekijk een fragment van het interview van Farage met Trump:

 

Ook haalde Trump uit naar de linkse Labour-leider Jeremy Corbyn, die „zo slecht” voor het Verenigd Koninkrijk zou zijn als hij verkozen zou worden op 12 december. Corbyn reageerde op Twitter dat Trump „zich probeert te mengen in de Britse verkiezing om zijn vriend Boris Johnson verkozen te krijgen”. De afgelopen dagen voert de oppositieleider campagne met de claim dat Johnson en Trump de Britse nationale gezondheidszorg, NHS, in de verkoop willen zetten. Dat werd door Trump afgedaan als „belachelijk”.

Britse Lagerhuis definitief akkoord met verkiezingen in december

Het Britse Lagerhuis heeft een voorstel van de regering, om op 12 december verkiezingen te houden, doorgang gegeven naar het Hogerhuis. Dat betekent feitelijk dat het besluit voor de stembusgang genomen is, met 438 stemmen voor en 20 tegen. Het is niet de verwachting dat de Lords morgen bij de verdere behandeling nog hindernissen opwerpen.

BREAKING: MPs have voted in favour of a general election on the 12 December.

YES: 438
NO: 20

MAJORITY: 418

Follow live analysis and reaction here #GE2019: https://t.co/Td14Oa6GEo pic.twitter.com/lvFW8ttdh1

— Sky News (@SkyNews) October 29, 2019

Labourleider Jeremy Corbyn probeerde om meerdere redenen de verkiezingsdatum nog enkele dagen naar voren te halen, naar 9 december. Maar het amendement dat daartoe moest leiden, werd met 315 tegen en 295 stemmen voor verworpen.

Premier Boris Johnson wil met nieuwe verkiezingen een Conservatieve meerderheid voor zijn Brexit-deal zeker stellen. Zijn partij staat er in de peilingen goed voor, met wel 10 tot 15 procent voorsprong op Labour. Echter: Theresa May stond voorafgaand aan de verkiezingen in 2017 ook ver voor, maar kon uiteindelijk geen meerderheid veiligstellen. Een dergelijke situatie, waar de verlamming van het Lagerhuis voortduurt, zou nieuwe gevaren kunnen opleveren voor goedkeuring van Johnsons Brexit-deal met de EU.

Om een verzoenende toon aan te slaan, heeft Johnson 10 van de 21 Conservatieve Lagerhuisleden die begin september uit de fractie zijn gezet, een terugkeer aangeboden. Hij heeft in de komende tijd eenheid nodig en kan iedereen gebruiken om het op te nemen tegen de jonge en geöliede campagnemachine die Labour ook in 2017 was.

Oppositieleider Corbyn toch bereid vervroegde verkiezingen te steunen

Labourleider Jeremy Corbyn gaat akkoord met nieuwe parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Er is aan zijn eisen voldaan, heeft hij dinsdag laten weten aan een groep adviseurs. Die voorwaarde is dat een No Deal-Brexit van de baan is.

Corbyn is gerustgesteld door het besluit van de Europese Unie om de Britse uittreding uit te stellen tot 31 januari. Daarmee is duidelijk geworden dat een Brexit zonder akkoord in ieder geval de komende drie maanden geen optie is. „We zullen nu de meest ambitieuze en radicale campagne voor werkelijke verandering gaan opzetten die dit land ooit heeft gezien.” Volgens de Britse media betekent dit dat er in het parlement voldoende steun voor vervroegde verkiezingen. Die zouden normaal gesproken pas in 2022 gehouden worden.

Maandagavond probeerde premier Boris Johnson via een motie vervroegde verkiezingen uit te schrijven, maar hij kreeg daarvoor niet genoeg stemmen. Later op dinsdag zal hij het opnieuw proberen via een regulier wetsvoorstel. Hij hoopt met verkiezingen zijn meerderheid in het Lagerhuis terug te winnen zodat hij zijn Brexit-deal alsnog door het parlement kan loodsen. Hoewel er formeel nog geen datum voor de verkiezingen staat, noemde de regering 12 december eerder als mogelijke datum.

Corbyn tekende maandagavond nog bezwaar aan tegen die dag, mede omdat hij vreest dat de periode rond Kerst nadelig uitpakt voor studenten die in de kerstvakantie niet thuis zijn. Bij de laatste verkiezingen stemden veel Britten tussen de 18 en 24 jaar Labour.

Twitter avatar BBCPolitics BBC Politics "We're going out there to fight an election campaign, and I can't wait" Jeremy Corbyn says Labour MPs are ready to back a general election – "this is the end of the debate, and we're going out there to win" https://t.co/SMbkprq9zi https://t.co/ezrkYNmmaz

Lagerhuis geeft Johnson geen toestemming voor vervroegde verkiezingen

Het Lagerhuis heeft premier Boris Johnson maandag geen akkoord gegeven voor vervroegde verkiezingen. De regering had daartoe een motie ingediend. Die kreeg 299 stemmen voor, maar dat was bij lange na niet genoeg voor de benodigde tweederde meerderheid.

Johnson wil graag op 12 december verkiezingen. De premier hoopt zo een meerderheid in het Lagerhuis terug te krijgen die zijn Brexit-deal alsnog goedkeurt. De premier zal nu via een regulier wetsvoorstel, dat hij vanavond nog openbaar maakt, proberen verkiezingen te regelen. Dat voorstel heeft slechts een normale meerderheid nodig, maar kan wel door het Lagerhuis worden behangen met amendementen die Johnson weer kunnen hinderen.

Het was maandagavond overigens niet de eerste keer dat de premier verkiezingen probeerde af te dwingen, maar ook de twee eerdere pogingen hiertoe sneuvelden.

Omdat Johnson zijn deal niet op tijd aangenomen kreeg, moest hij vorige week van het Lagerhuis de EU om uitstel vragen. Het VK mag nu van Brussel in plaats van eind oktober op 31 januari vertrekken. Eerder vertrek is mogelijk, als de Britten het voor die tijd eens worden.

'Verder uitstel uitsluiten'

Johnson liet maandag aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, weten dat hij akkoord gaat met de nieuwe Brexit-datum, maar hij drong er bij de EU wel op aan om verder uitstel uit te sluiten. De partij van Johnson doet het, ondanks de chaos rondom de Brexit, in de peilingen momenteel het beste, laat de BBC zien.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Boris Johnson says we will "not allow this paralysis to continue" UK PM confirms he will try again for a pre-Christmas election, after MPs rejected his plans for 12 December poll https://t.co/VF4wVu1Mlt https://t.co/4BFCEBMnXF

EU keurt uitstel van Brexit tot 31 januari goed

De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk drie maanden uitstel om de EU met een deal te verlaten. Dat heeft EU-president Donald Tusk maandag via Twitter gemeld. De 27 EU-lidstaten zullen volgens Tusk maandagmiddag de procedure formeel maken.

Door de verlenging heeft de Britse premier Boris Johnson tot 31 januari om een Brexit-akkoord door het Lagerhuis te loodsen. In de procedure zou ook zijn opgenomen dat het VK eerder uit mag treden, als voor die datum een akkoord wordt bereikt.

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde de bijeenkomst met afgezanten van de 27 lidstaten tegen persbureau AP „zeer kort en efficiënt. Het was een constructieve bijeenkomst en ik ben blij dat dit besluit is genomen."

The EU27 has agreed that it will accept the UK's request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.

— Donald Tusk (@eucopresident) October 28, 2019

Welkom in een nieuw Brexitblog. Deze week staat in het teken van mogelijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en uitstel van de Brexit.

Lees hier: ons vorige blog terug