Argentinië krijgt met Alberto Fernández weer een linkse president

De centrumrechtse president Mauricio Macri moet na zijn verkiezingsnederlaag plaatsmaken voor het links-peronistische duo Alberto Fernández en Cristina Fernández de Kirchner.

Alberto Fernández en Cristina Fernández de Kirchner groeten hun aanhang tijdens hun afsluitende campagnebijeenkomst op 24 oktober 2019 in Mar del Plata.
Alberto Fernández en Cristina Fernández de Kirchner groeten hun aanhang tijdens hun afsluitende campagnebijeenkomst op 24 oktober 2019 in Mar del Plata. Foto Juan Ignacio Roncoroni/EPA

De links-peronistische kandidaat Alberto Fernández heeft de Argentijnse presidentsverkiezingen gewonnen. Oud-president Cristina Fernández de Kirchner wordt zijn vicepresident. Fernández sprak in zijn overwinningsspeech van een „geweldige dag voor Argentinië”, maar waarschuwde dat het land moeilijke tijden voor de boeg heeft.

Het duo van de coalitie ‘Frente de Todos’ versloeg de zittende centrumrechtse president Mauricio Macri, die er de afgelopen vier jaar niet in is geslaagd de economie van Argentinië weer op de rails te krijgen. Zelf zegt Macri dat dat komt door de financiële puinhoop die zijn voorganger Kirchner had achtergelaten. Zij komt nu weer in het centrum van de macht als vicepresident.

Lees ook: Argentijnen willen niet nóg verder richting de afgrond

Na het tellen van meer dan 91 procent van de stemmen staat Fernández volgens de Argentijnse krant Clarín op bijna 48 procent en Macri op minder dan 41 procent, waardoor een tweede ronde niet nodig is. Voor een overwinning in een keer is 45 procent van de stemmen vereist.

Macri gaf zijn nederlaag halverwege de Argentijnse avond toe en nodigde zijn 60-jarige opvolger Fernández daarbij uit voor een ontbijt maandagochtend in het presidentiële werkpaleis La Rosada om te praten over een „ordentelijke overdracht”.

Economische problemen

Alberto Fernández heeft tijdens zijn campagne een onmiddellijke lastenverlichting en loonsverhogingen beloofd en gezegd dat hij de toenemende armoede en honger in het land wil terugdringen. Fernández staat volgens Reuters als gematigd bekend binnen de links-peronistische beweging en wordt geroemd om zijn diplomatieke gaven.

Lees ook: Dreigende peso-crisis in Argentinië kent besmettingsgevaar

In naam wordt de tot begin dit jaar buiten politieke kringen nauwelijks bekende Fernández dan wel de nieuwe president, volgens veel waarnemers komt de werkelijke macht bij vicepresident Cristina Kirchner te liggen. Zij was van 2008 tot 2015 president en haar man Nestor daarvoor al vier jaar.

De Argentijnse economie verkeert met een inflatie van meer dan 56 procent en een tot boven de tien procent opgelopen werkloosheid in zeer zwaar weer en een negende faillissement is niet uitgesloten. Macri heeft een lening van 57 miljard dollar moeten afsluiten bij het IMF en moest daarvoor tot woede van een groot deel van de bevolking de subsidies op nutsvoorzieningen afschaffen.

De hervormingen en bezuinigingen van Macri van de afgelopen jaren hebben de Argentijnse economie niet aan de praat gekregen, het te verwachten beleid van het peronistische duo Fernández & Kirchner is een nachtmerrie voor de financiële markten. Gevreesd wordt voor hernieuwd protectionisme, nationalisaties, hyperinflatie en het nog verder oplopen van de toch al enorme schuldenberg van Argentinië.

Mauricio Macri blijft tot 10 december aan als president en maakt dan plaats voor Alberto Fernández.