Trump: IS-leider Al-Baghdadi gedood door Amerikaanse troepen

Abu Bakr al-Baghdadi is volgens het Witte Huis omgekomen bij een Amerikaanse operatie. De IS-leider riep in 2014 in een moskee in de Iraakse stad Mosul het kalifaat uit.

Abu Bakr al-Baghdadi in 2014, tijdens zijn eerste en enige publieke optreden in Mosul.
Abu Bakr al-Baghdadi in 2014, tijdens zijn eerste en enige publieke optreden in Mosul. Bron: Reuters

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat (IS), is zaterdag omgekomen bij een aanval van Amerikaanse militairen in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondagmiddag gezegd tijdens een persconferentie. Al-Baghdadi (48) blies zichzelf volgens Trump op met een bomvest, waarbij ook drie van zijn kinderen omkwamen.

Amerikaanse militairen voerden in de nacht van zaterdag op zondag een aanval uit op de schuilplaats van Al-Baghdadi. Tijdens de persconferentie zei Trump dat de IS-leider kort voor zijn dood „jammerend, huilend en schreeuwend” in een ondergrondse tunnel liep. Volgens de president stierf hij „als een hond en een lafaard”. Hoewel hij door een bom om het leven zou zijn gekomen, kon zijn identiteit volgens de president na onderzoek worden vastgesteld.

Volgens Trump zijn er bij de aanval geen Amerikaanse militairen omgekomen. Wel zouden er veel aanhangers van Al-Baghdadi om het leven zijn gekomen, onder wie twee van zijn vrouwen. Trump heeft geen aantallen slachtoffers genoemd. Ook is „gevoelige informatie” gevonden in de schuilplaats van de IS-leider. De president bedankte Rusland, Syrië, Turkije en Irak voor hun medewerking aan de operatie, hoewel onduidelijk is op welke manier zij betrokken waren bij de actie.

Op zaterdagavond tweette president Donald Trump dat er „iets heel groots was gebeurd”. Daarop meldden verschillende media dat Trump naar verwachting tijdens de persconferentie de dood van de IS-leider zou bevestigen.

De IS-leider was de meest gezochte terrorist ter wereld, er stond 25 miljoen dollar (22,5 miljoen euro) op zijn hoofd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse minister van Defensie hebben de VS gefeliciteerd met het slagen van de operatie. Toch waarschuwt minister Florence Parly dat hiermee IS nog niet verslagen is. De Turkse president Erdogan sprak van „een keerpunt” in de internationale terreurbestrijding.

Kalifaat

Baghdadi riep in 2014 in een moskee in de Irakese stad Mosul het kalifaat uit, wat gelijk zijn laatste optreden in het openbaar zou zijn. In de jaren daarop verschenen er wel audioboodschappen van de IS-leider. Het mysterie rondom Baghdadi groeide naarmate hij meerdere keren werd doodverklaard. Zo citeerde het Russische persbureau Interfax in 2017 een Russische politicus, die „bijna honderd procent” zeker wist dat Al-Baghdadi omgekomen was bij een Russische raketaanval. Later bevestigde Iran dat bericht. Het Amerikaanse leger bleef op zoek naar de terroristenleider en in februari 2018 werd gezegd dat Al-Baghdadi zwaargewond was geraakt bij een luchtaanval in 2017.

In april van dit jaar verscheen Baghdadi voor het eerst weer in een video van IS, dit keer om de aanslagen in Sri Lanka van diezelfde maand op te eisen. Sindsdien werd niets meer van de Irakees vernomen. De dood van al-Baghdadi zal waarschijnlijk niet het einde betekenen van de terreurorganisatie IS. De dood van Al-Qaida-leider Osama bin Laden in 2011 betekende ook niet het einde van die terreurorganisatie.

‘Kop van de slang eraf’

De Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) reageert op Twitter op het nieuws: „Nadat ISIS begin dit jaar militair werd verslagen door de anti-ISIS coalitie, is nu ook de kop van de slang eraf.”

Twitter avatar MinBijleveld Ank Bijleveld Nadat ISIS begin dit jaar militair werd verslagen door de anti-ISIS coalitie, is nu ook de kop van de slang eraf. Weer een mijlpaal in de strijd tegen ISIS waar onze mannen en vrouwen jarenlang een belangrijke bijdrage aan leverden. De strijd gaat door, om terugkeer te voorkomen. https://t.co/MoHMp2gTP5

Dit bericht is zondagmiddag om 14.37 uur geactualiseerd met nieuwe informatie van de persconferentie van president Trump.