Slachtoffers bioscoopmoord waren schoonmakers, verdachte aangehouden

Zaterdagochtend vond de politie de lichamen van twee schoonmakers in een bioscoop in Groningen. De 33-jarige verdachte raakte gewond bij zijn aanhouding.

Zwarte schermen voor de bioscoop in Groningen waar de lichamen werden gevonden.
Zwarte schermen voor de bioscoop in Groningen waar de lichamen werden gevonden. Foto Raymon Roersma/ANP

De politie heeft zondagochtend bij een tankstation in Groningen de 33-jarige Ergün S. aangehouden. De man wordt ervan verdacht zaterdag twee schoonmakers te hebben gedood in een bioscoop in Groningen.

Na een melding vonden agenten zaterdagochtend rond half tien twee lichamen in een Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep. De politie sprak al snel het vermoeden van een misdrijf uit. Zondag werd duidelijk dat de slachtoffers twee schoonmakers zijn die al jarenlang in de bioscoop werkten. Het gaat om een echtpaar uit het Groningse dorp Slochteren, een man van 56 jaar en een vrouw van 55 jaar.

Zaterdagavond werd een opsporingsbericht vrijgegeven waarin werd opgeroepen uit te kijken naar de verdachte. De man kwam in beeld omdat op camerabeelden te zien was dat hij zaterdagochtend rond half acht de bioscoop betrad en het gebouw even later weer verliet. Ruim twee uur later werden de lichamen aangetroffen. S. is een bekende van de politie.

De politie heeft geen aanwijzingen dat de verdachte en de schoonmakers elkaar kenden. Wat er precies is gebeurd in de bioscoop en hoe de schoonmakers om het leven zijn gekomen, kan de politie nog niet zeggen.

Herkend op straat

Na het verspreiden van de identiteit en de foto van S. kwamen er „ongeveer 150 tips” binnen, blijkt uit een verklaring van de politie. De verdachte werd zondagochtend op straat herkend op het Hoendiep in Groningen, op zo’n drie kilometer van de bioscoop die in het centrum ligt. S. was vermoedelijk te voet en werd aangehouden bij een tankstation.

Bij zijn arrestatie werd S. in zijn benen geschoten omdat hij een mes in zijn hand had en een dreigende houding had aangenomen, verklaart de politie. Hij is onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht en moet nog worden verhoord.

De Pathé-bioscoop, met negen zalen verdeeld over vier verdiepingen, blijft nog tot en met woensdag dicht. Het onderzoek in het gebouw was zondagmiddag nog bezig en wordt naar verwachting later op de dag afgerond.