Thüringen kiest massaal voor randen van het politieke spectrum

Bij verkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen waren de rechtsradicale AfD en de linkspopulistische partij Die Linke de grote winnaars.

Na een felle verkiezingsstrijd was de opkomst van 65,5 procent aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden.
Na een felle verkiezingsstrijd was de opkomst van 65,5 procent aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden. Foto Sebastian Willnow/AFP

Meer dan de helft van de kiezers in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen stemt niet meer op één van de middenpartijen. De grootste partij bij de deelstaatverkiezingen deze zondag werd Die Linke, waarin de erfopvolger van de communistische partij die ooit de DDR regeerde is opgegaan.

Op de tweede plaats kwam de AfD, onder leiding van Björn Höcke, de omstreden aanvoerder van de rechtervleugel van de rechts-nationalistische partij. Vorige maand werd de AfD ook al de op één na grootste partij in de deelstaten Saksen en Brandenburg, eveneens in het oosten van Duitsland.

De AfD verdubbelde haar resultaat in Thüringen vergeleken met 2014, en komt volgens eerste prognoses uit op 23,8 procent. De partij richtte zich in haar campagne tegen immigratie, met de nadruk op criminaliteit van mensen met een migratie-achtergrond. Ook wierp de AfD zich op als partij die dertig jaar na de val van de Muur de vreedzame revolutie van 1989 kan voltooien door de ‘meningendictatuur’ van de gevestigde politieke partijen te verslaan. Binnen de AfD zal de positie van Höcke en zijn uiterst rechtse geestverwanten na het goede resultaat van deze zondag sterker worden.

Lees ook: ‘Waarom ga jij naar Dunkeldeutschland?’

Recordresultaat voor Die Linke

Thüringen is de enige Duitse deelstaat met een minister-president van Die Linke. De populariteit van deze Bodo Ramelow heeft er duidelijk toe bijgedragen dat zijn partij een recordresultaat behaalde, volgens de eerste prognoses 29,5 procent van de stemmen. Maar hij zal niet kunnen doorregeren met zijn huidige coalitie van Die Linke, SPD en De Groenen, omdat die haar meerderheid heeft verloren. De vorming van een nieuwe coalitie zal moeilijk worden, omdat geen van de andere partijen met de AfD wil regeren en Die Linke en de CDU elkaar als regeringspartner hebben uitgesloten.

Na een felle verkiezingsstrijd was de opkomst van 65,5 procent aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen maar 52,7 procent stemde. Dramatisch verlies leed de CDU, die een derde van haar kiezers verloor en uitkwam op 22,5 procent. De christendemocraten verloren vooral kiezers aan de AfD, maar veel oudere kiezers stapten over naar Die Linke.

De SPD zakte onder de tien procent en moest het met 8,5 procent van de stemmen doen. De Groenen, die het in Oost-Duitsland altijd moeilijk hebben, lijken de kiesdrempel net gehaald te hebben (5,4 procent), bij de liberale FDP spande het er nog om of de drempel al dan niet wordt gehaald.