Drugs aangetroffen op een Nederlands marineschip

Op een schip van de marine is zaterdag elf kilo drugs aangetroffen in Den Helder. Vorige maand werd op hetzelfde schip een militair aangehouden omdat hij tevens elf kilo drugs bij zich had.

Het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt in de haven van Den Helder.
Het marineschip Zr. Ms. Johan de Witt in de haven van Den Helder. Foto Olaf Kraak/ANP

Op een marineschip in Den Helder heeft de Koninklijke Marechaussee zaterdag elf kilo harddrugs gevonden, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Vorige maand werd op datzelfde schip ook al een drugsvangst gedaan: toen werd een 23-jarige Nederlandse militair aangehouden omdat hij elf kilo drugs in zijn rugzak had. Het schip lag toen dichtbij Curaçao.

Het schip de Zr. Ms. Johan de Witt was donderdag teruggekeerd uit het Caribisch gebied. Bij terugkomst onderzocht een team van douane en Koninklijke Marechaussee het schip, omdat er vanwege de aanhouding van de militair een maand geleden vermoedens waren dat er meer verdovende middelen aan boord konden zijn. „Een zoekactie op deze schaal komt niet vaak voor”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

In het schip werd elf kilo drugs gevonden. Vermoedelijk gaat het om cocaïne. Al het personeel aan boord is nu gecontroleerd, net als de drie helikopters die op het dek stonden. Onder het personeel en in de helikopters werden verder geen drugs aangetroffen.

De militair uit Haarlem die vorige maand is aangehouden, zit nog in hechtenis. Het onderzoek is vooral gericht op zijn betrokkenheid bij de nieuwe drugsvondst.