Ajax met 4-0 te sterk voor aartsrivaal Feyenoord in de Klassieker

Eerder op de middag ging runner-up PSV thuis met tien man hard onderuit tegen AZ (0-4) na een vroege rode kaart van basisdebutant Thomas. AZ staat nu tweede.

Ajacied David Neres stift de 3-0 over keeper Kenneth Vermeer van Feyenoord.
Ajacied David Neres stift de 3-0 over keeper Kenneth Vermeer van Feyenoord. Foto Olaf Kraak/ANP

Koploper Ajax heeft Feyenoord zondag in de Johan Cruijff Arena eenvoudig met 4-0 verslagen. Door de klinkende overwinning pakken de Amsterdammers een voorsprong van zes punten op de ranglijst. Eerder op de middag verloor nummer twee PSV in eigen huis verrassend met 0-4 van AZ. De Alkmaarders staan nu tweede.

In Amsterdam kwam de thuisploeg voortvarend uit de startblokken. Ajax viel aan en drukte de bezoekers ver terug op eigen helft. Al na twee minuten kon de geheel vrijstaande Hakim Ziyech een voorzet van Dusan Tadic binnenschieten, 1-0. Binnen zeven minuten verdubbelde linksback Nicolás Tagliafico van dichtbij de score na een dieptepass van David Neres.

Feyenoord leek vervolgens wat beter voor de dag te komen en de bezoekers zagen een doelpunt van Jens Toornstra afgekeurd worden wegens buitenspel. Direct daarna was het echter Neres die met een knappe stift voor 3-0 zorgde. Nog voor rust maakte Ajax ook de 4-0 via een kopbal van Donny van de Beek.

Na de pauze probeerde de slordige thuisploeg de score tevergeefs uit te bouwen. Het beste was er echter af bij Ajax, terwijl Feyenoord in de omschakeling nog enkele mogelijkheden kreeg. Gescoord werd er echter niet meer in Amsterdam en gezien de vele kansen voor Ajax bleef de Rotterdammers zo een grotere afstraffing bespaard.

Bij de terugkeer van de spelersbus van Feyenoord in Rotterdam was het onrustig. Een groep van zo’n 350 Feyenoord-supporters verzamelde zich rond 21.00 uur bij trainingscomplex 1908 en bekogelde de bus met vuurwerk en glas. De ME werd ingezet om de spelersgroep te beschermen en de relschoppers op afstand te houden. „Onder politiebegeleiding zijn supporters in gesprek gegaan met enkele spelers, waarna de rust terugkeerde”, laat een woordvoerder van de politie weten. Er zijn geen arrestaties verricht.

Twitter avatar jaapjandevries Jaap Jan de Vries Daar is de spelersbus https://t.co/45QQwpKemm

Tiental PSV hard ten onder

Eerder op de middag zorgde AZ voor een grote verrassing door nummer twee PSV in Eindhoven met 0-4 te verslaan. Door onder meer twee doelpunten van AZ-spits Boadu kwam er een einde aan een reeks van 53 thuiswedstrijden waarin PSV ongeslagen bleef.

De thuisploeg speelde het gros van de wedstrijd met tien man. Na iets meer dan twintig minuten ontving basisdebutant Ryan Thomas de rode kaart vanwege een charge op AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø. De beslissing om hem van het veld te sturen werd genomen nadat scheidsrechter Pol van Boekel de VAR-beelden had bekeken. Dat overkwam PSV vorige week ook al twee keer in de met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Vlak voor het rustsignaal wist AZ te profiteren van de manmeersituatie. Beide keren was het spits Myron Boadu die het net vond. Eerst werd hij op de linkerflank weggestuurd door Calvin Stengs en schoot hij de bal in de korte hoek langs doelman Jeroen Zoet. Een minuut later was Boadu het eindstation van een vlot lopende aanval over links, waarbij hij een lage voorzet van Owen Wijndal binnentikte.

Na rust speelde PSV een verloren wedstrijd. Na 71 minuten vergrootte Jonas Svensson de misère van PSV door de derde Alkmaarse treffer voor zijn rekening te nemen. De Zweed knalde de bal vanaf rechts hard binnen in de korte hoek, waarbij doelman Zoet er overigens niet foutloos uitzag. Vijf minuten later volgde de 0-4 van Dani de Wit, die een hoekschop van Midtsjø knap met de hak tot doelpunt promoveerde.

Door de zege komt AZ net als PSV op 23 punten, maar passeert het de Eindhovenaren op doelsaldo op de ranglijst. Ajax staat na elf wedstrijden bovenaan met 29 punten. Feyenoord vindt zichzelf met 14 punten terug op een teleurstellende twaalfde plek.