180.000 evacuaties in Californië vanwege aanhoudende branden

Eerder moesten al 90.000 mensen hun huis verlaten vanwege hevige natuurbranden. Door de wind verspreidt het vuur zich snel.

De bosbrand met de naam „Kincade fire” trof tot nu toe vooral de wijnboerderijen van Sonoma County, 130 kilometer ten noorden van San Francisco.
De bosbrand met de naam „Kincade fire” trof tot nu toe vooral de wijnboerderijen van Sonoma County, 130 kilometer ten noorden van San Francisco. Foto Josh Edelson/AFP

In de Amerikaanse staat Californië hebben zondag 180.000 mensen een evacuatiebevel gekregen vanwege de hevige natuurbranden die al ruim een week in de staat woeden. Dat meldt persbureau Reuters. Voor de gehele staat is de noodtoestand uitgeroepen.

Bekijk ook de fotoserie: Brandweer Californië vecht tegen bosbranden

Volgens een lokale sheriff in Santa Rosa, iets ten noorden van San Francisco, gaat het om „de grootste evacuatie” die de autoriteiten in de staat zich kunnen herinneren. Het evacuatiebevel geldt onder anderen voor inwoners van Santa Rosa, waar de noodtoestand is uitgeroepen. Rondom Santa Rosa is al zo’n 12.000 hectare natuur verwoest door het vuur. Eerder moesten al ruim 90.000 mensen hun huizen verlaten vanwege de branden.

Het gebied wordt al twee weken geteisterd door twee forse bosbranden. Vanwege de wind en het warme weer verspreidt het vuur zich snel. De brandweer vreest dat brandende deeltjes ver weg worden geblazen. Blussen gaat bovendien moeizaam vanwege de harde wind. Uit voorzorg is de gas- en elektriciteitsvoorziening zondag in het noorden grotendeels stilgelegd, dit houdt nog tot maandag aan. Naar schatting zitten door de stroomuitval ongeveer 940.000 huishoudens zonder elektriciteit.

Twee jaar geleden werd Santa Rosa ook al getroffen door hevige natuurbranden, daarbij kwamen destijds 22 mensen om het leven. Ook werden toen duizenden huizen verwoest. Voor zover bekend zijn er door de branden van dit jaar geen doden gevallen.

Twitter avatar KTVU KTVU Winds are really starting to pick up. This is new video from the #KincadeFire this morning. Expanded evacuations have been ordered>>>>https://t.co/ZN94yvDXmj https://t.co/1062VDUlPW