Voetbalclub Roda JC in acute financiële problemen

Onderhandelingen over een overname liepen stuk. Als Roda JC geen bankgarantie voor 9 ton kan overleggen, krijgt de club maandag drie punten in mindering.

Foto ANP/Marcel van Hoorn

Voetbalclub Roda JC verkeert in acute financiële nood, nu onderhandelingen met horeca-ondernemer Roland Hogenelst over een overname zijn stukgelopen. Dat bevestigen bronnen zaterdag aan NRC.

Hogenelst en de huidige eigenaren van Roda kwamen niet tot een akkoord. Het was de verwachting dat hij vrijdag om 19.00 uur zou worden gepresenteerd, maar al voor de wedstrijd meldde hij zich af. Roda JC won vrijdag in eigen huis met 4-2 van NAC Breda.

Hogenelst was de beoogd redder van Roda JC: Na een Mexicaan brengen tapas Roda JC redding

Aanstaande maandag moet de club uit Kerkrade een garantstelling van ruim 900.000 euro kunnen overleggen tegenover de KNVB. Lukt dat niet, dan worden voor de tweede keer dit seizoen drie punten in mindering gebracht - en moet Roda JC bovendien aan een nog strengere deadline voldoen.

Horecamagnaat Roland Hogenelst zou een meerderheidsbelang nemen in Roda JC, nadat voormalig eigenaar Mauricio Garcia de la Vega met knallende deuren uit Kerkrade vertrok. De Mexicaanse zakenman maakte vooral kosten voor Roda JC, en bracht vrijwel geen geld binnen. Uit onderzoek van NRC bleek eind vorige maand dat De la Vega op soortgelijke manier bij de Spaanse voetbalclub Murcia was vertrokken.

Roda JC degradeerde in 2018 naar de Keuken Kampioen Divisie. Het staat daar momenteel op de elfde plek.