Verstappen verliest pole position bij Grote Prijs Mexico

Max Verstappen klokte in Mexico de snelste tijd, maar moest de poleposition alsnog inleveren. Hij had de gele waarschuwingsvlaggen na de crash van Valterri Bottas genegeerd.

Verstappen tijdens de eerste vrije training op het circuit in Mexico.
Verstappen tijdens de eerste vrije training op het circuit in Mexico. Foto EPA / Jose Mendez

Max Verstappen heeft de poleposition voor de Grote Prijs van Mexico moeten inleveren. Verstappen had voor de tweede keer in zijn carrière de poleposition veroverd voor een grote prijs in de Formule 1, nadat de Nederlander de snelste was in de kwalificatie. Na afloop van de race werd Verstappen echter drie plaatsen teruggezet, omdat hij gele waarschuwingsvlaggen in de slotfase van de derde kwalificatierace had genegeerd.

De Nederlander van team Red Bull klokte op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad een tijd waar geen van zijn concurrenten aan kon tippen. In de derde kwalificatieronde crashte de Fin Valterri Bottas zijn bolide en moest Verstappen vanwege de gele vlaggen snelheid verminderen. Dat deed de Nederlander niet, terwijl hij achteraf aangaf Bottas wel gezien te hebben. Het was voor de wedstrijdorganisatie reden om een onderzoek te openen en Verstappen terug te zetten naar de vierde plaats.

Verstappen won de afgelopen twee jaar de Grote Prijs van Mexico. Hij pakt de eerste pole in zijn carrière eerder dit jaar in de Grote Prijs van Hongarije.

De Nederlander was vooraf helemaal niet zeker van zijn zaak, ook al heeft hij al in de twee voorgaande edities van de race in Mexico bewezen dat de ijle lucht op het hooggelegen circuit het beste uit zijn aerodynamische Red Bull haalt. Verstappen vreesde echter dat Ferrari deze keer sneller zou zijn. In de vrije trainingen gaven de Italiaanse bolides inderdaad aan dat ze bijzonder rap waren, maar Verstappen verbaasde iedereen met een sublieme ronde in de derde kwalificatiesessie.

“Ongelooflijk. Wat voelde de auto goed aan”, jubelde de Nederlander na het binnenhalen van zijn tweede pole. De Monegask Charles Leclerc klokte in zijn Ferrari de tweede tijd. De Duitser Sebastian Vettel, eveneens in een Ferrari, zette de derde tijd neer. Zij schuiven nu dus een plaats op.