Sociale media

Ex-veiligheidsbaas Facebook vreest ‘supermessenger’

Facebooks plan om zijn berichtenapp Messenger samen te voegen met WhatsApp en Instagram, ook eigendom van het bedrijf, levert „enorme veiligheidsproblemen” op, waarschuwt Facebooks voormalige veiligheidschef, Alex Stamos. In een interview met NRC zegt hij dat de aanstaande „supermessenger” nieuwe vormen van misbruik mogelijk maakt.

Facebook de drie populaire apps volgend jaar koppelen. Het achterliggende netwerk zal volledig versleuteld zijn en Facebook krijgt geen inzicht in de inhoud van berichten. WhatsApp is nu ook van begin tot eind versleuteld, zonder dat Facebook kan meekijken. WhatsApp heeft echter geen centraal telefoonboek of register; Facebook en Instagram wel. Stamos: „Zodra je mensen anderen laat opzoeken op hun echte namen, zoals bij Facebook en Instagram, en ze laat communiceren met complete privacy in een versleutelde omgeving als die van WhatsApp, maak je nieuwe vormen van misbruik mogelijk.” Facebook loopt het risico kinderlokkers en afpersers met (nep-)naaktfoto’s vrij spel te geven, waarschuwt Stamos. Ook de Amerikaanse opsporingsdienst FBI waarschuwde voor Facebooks aanpak.

Interview Stamos pagina 20-21