Opstootjes bij boerenprotest in Den Bosch

Boeren blokkeerden korte tijd de ingang van het provinciehuis, maar werden daar verdreven door de ME.

Boeren bezetten vrijdagavond het bordes van het provinciehuis in Den Bosch tijdens een demonstratie tegen de stikstofregels.
Boeren bezetten vrijdagavond het bordes van het provinciehuis in Den Bosch tijdens een demonstratie tegen de stikstofregels. Foto Rob Engelaar/ANP

Het boerenprotest bij het provinciehuis in Den Bosch heeft vrijdagavond geleid tot opstootjes. Dat meldt persbureau ANP. Pas iets na middernacht keerde de rust enigszins terug. De boeren demonstreren al sinds maandag bij het provinciehuis in Den Bosch. Tot vrijdagavond waren die protesten echter steeds zonder incidenten verlopen.

De boeren blokkeerden vrijdagavond korte tijd de ingang van het gebouw. Zij werden daar verdreven door de ME, die massaal rond het provinciehuis aanwezig was. Ook werd de Noord-Brabantse vlag voor het provinciehuis naar beneden gehaald en staken boeren zelf meegebrachte provincievlaggen in brand, en ging er veel vuurwerk af, meldt het Brabants Dagblad.

Lees meer over de grootschalige boerenprotesten van de laatste weken: Laat zien dat je met veel bent en verstoor de openbare orde

Stikstofbeleid

Honderden boeren verzamelden vrijdag vroeg om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de provincie Noord-Brabant. Met tractoren trokken zij in de loop van de ochtend naar Den Bosch, waardoor ze op verschillende snelwegen en provinciale wegen files veroorzaakten.

De boeren in Noord-Brabant zijn boos omdat zij voor 1 april 2020 een vergunning moeten hebben aangevraagd voor een milieuvriendelijke stal. De provincie wil dat de boeren daarin systemen plaatsen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Uiterlijk in 2022 moeten de verbouwingswerkzaamheden aan de stallen zijn voltooid.

Noord-Brabant loopt daarmee voor op de rest van het land, omdat de provincie al in 2017 zag dat er te veel stikstof werd uitgestoten. De boeren willen dat de datum wordt verlegd van 1 april naar 1 december 2020.

Het protest van Brabantse boeren leverde echter maar weinig op. Een handreiking van de provincie om een klein aantal boeren uitstel te geven, was niet voldoende voor de actievoerders. Toen vrijdagavond bekend werd dat het provinciebestuur niet tot verdere versoepeling van de stikstofregelingen wilde overgaan, werd het buiten het provinciehuis onrustig.