Noord-Ierse trucker aangeklaagd voor doodslag 39 migranten

De 25-jarige chauffeur werd vrijdag aangehouden. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Bloemen bij Waterglade Industrial Park in het Engelse Thurrock, ter nagedachtenis aan de 39 dode migranten.
Bloemen bij Waterglade Industrial Park in het Engelse Thurrock, ter nagedachtenis aan de 39 dode migranten. Foto Stefan Rousseau, PA via AP

De Britse justitie heeft de 25-jarige vrachtwagenchauffeur die vrijdag werd gearresteerd aangeklaagd voor onder meer doodslag op alle 39 migranten die in zijn vrachtwagen werden gevonden. Dat meldt persbureau Reuters. De 25-jarige Noord-Ier wordt verder poging tot mensensmokkel ten laste gelegd.

Ook hield de politie zaterdag opnieuw een verdachte aan in verband met de zaak, waarin woensdag 39 migranten levenloos in een truck werden gevonden in de Engelse plaats Grays. Inmiddels zitten vijf verdachten vast.

Volgens de politie gaat het om een Noord-Ierse man van begin twintig, die werd aangehouden in de haven van Dublin toen hij met een veerboot aankwam vanuit Frankrijk. De politie zou hem willen ondervragen over de route die de vrachtwagen reed. De vrachtwagen van de verdachte is in beslag genomen voor onderzoek.

Eerder werden al de baas van het transportbedrijf en zijn vrouw aangehouden; zij stonden als eigenaars van de vrachtwagen met de 39 lichamen geregistreerd. Vrijdag arresteerde de politie een 48-jarige Noord-Ier op verdenking van mensensmokkel en doodslag.

Vietnamezen onder doden

Waar aanvankelijk werd gedacht dat het om Chinese migranten gaat, bleken er in de loop van zaterdag meerdere Vietnamezen onder de doden te zijn. De herkomst van alle migranten is nog onduidelijk; de politie heeft alle lichamen geborgen maar is nog bezig met de identificatie.

Autoriteiten in Londen hebben in samenwerking met de Vietnamese ambassade een noodnummer opengesteld voor mensen in Vietnam die vrezen voor het lot van familie of vrienden.