Brieven

Hoe omschrijf je de smaak van groene kruiden?

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Als je de smaakbeschrijving van een wijn leest, staat er altijd de kleur, de druif en het gebied waar de wijn vandaan komt vermeld. Dat geeft een klein voorproefje van de smaak (Praat wijn met me! 19/10). Het is een buitengewone prestatie van de experts Dijksterhuis, Giphart en Croijmans om uit de beschrijvingen van Hamersma ook deze informatie te kunnen halen. Want met omschrijvingen als „een roomboterbabbelaar fluistert zachtjes naar de kwieke zuren die zich richting afdronk haasten” is het niet makkelijk. Een groot compliment voor Hamersma, die blijkbaar een robuust vakjargon heeft opgebouwd dat door collega’s te herkennen is. Een interessant vervolg zou zijn om na te gaan of smaak óók in woorden te vangen is. Dat kan gedaan worden door de zeven wijnen blind te laten proeven en dan te vragen welke wijn bij welke beschrijving hoort. Als je het nog beter wilt onderbouwen, is het verstandig om de factor ‘Hamersma’ eruit te laten. Bijvoorbeeld door beschrijvingen van verschillende wijnexperts te gebruiken. Omschrijvingen zijn bedoeld om de wijnliefhebber op weg te helpen, neem daarom naast experts ook gewone wijnliefhebbers mee in het panel. Maak het niet te moeilijk: kies monocépages, wijnen van één druif. Maak het ook niet te makkelijk: kies wijnen in de prijsklasse (tussen de vijf en twintig euro) waar de consument graag uit kiest. Maar zeg dat er niet bij. Laat het panel ook een schatting van de prijs geven. Smaak is nooit direct in woorden te vatten. Daarom worden associaties gebruikt. Zoals ‘tikje grapefruit’ en ‘groene kruiden’. Gelukkig dat het daarmee klaar is. Want hoe omschrijf je de smaak van groene kruiden?


Oprichter Centrum voor Smaakonderzoek