In beeld

Brandweer Californië vecht tegen bosbranden

De brandweer in de Amerikaanse staat Californië vocht vrijdag tegen snel om zich heen grijpende bosbranden. Bij een daarvan, de „Tick fire” bij Agua Dulce zo’n veertig kilometer ten noorden van Los Angeles, moesten ongeveer vijftigduizend mensen worden geëvacueerd. Een andere bosbrand, met de naam „Kincade fire”, trof vooral de wijnboerderijen van Sonoma County, 130 kilometer ten noorden van San Francisco. Daar gingen zeker vijftig gebouwen in vlammen op en moesten tweeduizend mensen worden geëvacueerd. Californië wordt in de herfst regelmatig getroffen door hevige bosbranden, aangewakkerd door droge winden.
Vanwege de bosbranden ging zondag een evacuatiebevel uit voor 180.000 mensen in Californië. Voor de gehele staat is de noodtoestand afgeroepen.
Foto Philip Pacheco/AFP
Vanwege de wind en het warme weer verspreidt het vuur zich snel. De brandweer vreest dat gloeiendhete deeltjes van het vuur door de wind weg worden geblazen en elders schade aanrichten.
Foto Jose Carlos Fajardo/AP
Ook rond de stad Los Angeles moesten maandag zo'n drieduizend mensen vluchten vanwege de natuurbranden. Duizenden huizen lopen kans op schade.
Foto Jose Carlos Fajardo/AP
Met helikopters wordt geprobeerd het vuur te blussen. In delen van Californië werd dit weekend ter preventie de gas- en elektriciteitsvoorziening afgesloten.
Foto Jose Carlos Fajardo/AP
Ook in de stad Santa Rosa moesten mensen evacueren. Die plaats werd twee jaar geleden ook al hevig getroffen door natuurbranden. Daarbij kwamen toen 22 mensen om het leven.
Foto Josh Edelson/AFP
De brandweer bluste vrijdag een brandend huis in de plaats Agua Dulce in Californië. Brandweerlieden vochten daar de hele nacht tegen de oprukkende bosbrand "Tick fire" die duizenden huizen en gebouwen bedreigde.
Foto Mark Ralston/AFP
De brandweer (in geel) en gevangenen (in oranje) doven het vuur van de “Tick fire” op een heuvel bij Agua Dulce. Volgens de laatste berichten is een gebied van zo’n 1.700 hectare afgebrand. Daarin stonden ook enkele huizen.
Foto Etienne Laurent/EPA
Een gebied rookt nog na. nadat de bosbrand bij Agua Dulce is geblust.
Foto Etienne Laurent/EPA
Een huis aan de Sequoia Road in de plaats Santa Clarita wordt geblust. Op de oprit liggen geredde foto’s.
Foto Sarah Reingewirtz/AP
De vlammen van de bosbrand “Kincade fire” ten noorden van San Francisco komen op donderdag een wijngaard binnen nabij Geyserville. De bosbrand zou 12.000 hectare land in de as hebben gelegd.
Foto Josh Edelson/AFP
Een elektriciteitspaal ligt op de verschroeide grond nadat de bosbrand “Tick fire” door de heuvels rond Agua Dulce en Santa Clarita is geraasd.
Foto Etienne Laurent/EPA
De brandweer (in geel) en gevangenen (in oranje) blussen de “Tick Fire” bij Agua Dulce.
Foto Etienne Laurent/EPA
Highway 14 oogt vrijdag verlaten, nadat de snelweg werd afgesloten in verband met de Californische bosbranden.
Foto Marcio Jose Sanchez/AP