Trimbos: ‘nieuw’ middel gevaarlijk

Psilohuasca De Hoge Raad oordeelde dat de invoer van ayahuasca strafbaar is. Particuliere aanbieders stappen nu over op psilohuasca.

Particuliere aanbieders van ayahuasca-ceremonies stappen over naar het legale maar even gevaarlijke alternatief ‘psilohuasca’. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs aanbieders van ayahuasca-ceremonies. Ayahuasca, een mengsel van de psychoactieve stoffen DMT en MAO-remmers, wordt gebruikt bij commerciële psychedelische ceremonies waar je onder begeleiding kan trippen. Psilohuasca komt voor in truffels en sommige paddestoelen. Samen met MAO-remmers is dat net zo gevaarlijk, waarschuwt het kenniscentrum Trimbos-instituut.

Op 1 oktober bevestigde de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof Amsterdam dat de invoer van ayahuasca strafbaar is. Er zou sprake zijn van een „onaanvaardbaar gevaar voor de volksgezondheid” vanwege „een sterk toenemende belangstelling voor het gebruik van ayahuasca, met name buiten de religieuze setting”, aldus de uitspraak van de Hoge Raad.

NRC benaderde twaalf aanbieders van ayahuasca-ceremonies. Vier daarvan stappen, naar aanleiding van de uitspraak over op psilohuasca, één aanbieder blijft ayahuasca aanbieden. Bij zeven aanbieders is onduidelijk wat ze doen. Floris Moerkamp, een van de initiatiefnemers van de brancheorganisatie-in-oprichting, schat in dat „een handvol” aanbieders is overgestapt op psilohuasca. Hij biedt zelf geen ceremonies aan.

Jeroen Keijmel van Unfoldyourbeing, een commerciële aanbieder van ceremonies, zegt dat de uitspraak voor hem persoonlijk een reden is geweest om te stoppen met ayahuasca. „We zijn wel een beetje rebels, maar deze uitspraak geeft toch een signaal af dat het echt tegen de wet is.” Ook de dreiging van een inval brengt hem ertoe met het middel te stoppen.

Volgens Keijmel werkt psilohuasca even goed als ayahuasca. Wel betreurt hij de overstap. Volgens hem is ayahuasca een niet-begrepen middel en zou het eigenlijk gereguleerd moeten worden.

Psilohuasca is bij het Trimbos-instituut, een kenniscentrum voor drugsonderzoek en verslavingszorg, niet bekend, maar volgens woordvoerder Leonie Kamps kun je door de combinatie van psilocybine en MAO-remmers, zoals bij psilohuasca, langer en heviger trippen. „Daar zijn deze mensen ook naar op zoek.” Volgens Kamps heeft het gebruik van psilohuasca vergelijkbare risico’s als het gebruik van ayahuasca. „Het kan tot heftige, zelfs levensgevaarlijke klachten leiden.”

Ayahuasca verboden pagina 8