Thuiskok

Curry met aubergine

Three eggplants isolated on white. Italian variety.
Three eggplants isolated on white. Italian variety.

Tot slot nog een vegetarische curry waarvoor we niet een currypasta nodig hebben. De smaakmakers in dit recept zijn de tamarinde, aubergines, pepers, uien, kerrieblaadjes en basilicum.

Week de tamarindepulp 30 minuten in 1 dl warm water. Rasp het vlees van de kokosnoot en snijd de knoflook, de gember en de uien fijn. Halveer de chilipepers en snijd de steeltjes eraf. Snijd de aubergines in schijven en wrijf ze in met een beetje zout. Laat ze 30 minuten rusten. Zet de oven op grillstand en rooster het kokosvlees 5 minuten onder de grill op een bakplaat. Voeg de chilipepers en het korianderzaad toe en rooster 2 minuten. Voeg de komijnzaadjes toe en rooster 1 minuut. Doe alles in een vijzel en plet tot een pasta. Voeg eventueel een scheutje water toe. Verhit de arachideolie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Voeg als ze beginnen te knappen knoflook, gember, kerrieblaadjes, uien en kurkuma toe. Laat 25 minuten garen en voeg dan de specerijenpasta toe. Voeg ook een scheut water toe en laat nog 10 minuten bakken. Spoel het zout van de aubergines en dep ze droog. Voeg het water toe aan de saus, roer om, voeg zout toe en doe er de aubergines bij. Laat onder deksel 15 minuten pruttelen en voeg de tamarinde met het weekwater toe. Laat nog eens 15 minuten onder deksel sudderen. Werk af met Thais basilicum en dien op met rijst.