Spaarrente ABN Amro dicht bij de nulgrens

Spaarders bij ABN Amro krijgen nog maar 0,01 procent. Analisten zeggen dat het niet lang meer zal duren voordat consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld.

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De rente op spaarrekeningen van ABN Amro nadert de nulgrens verder. De bank verlaagt de rente op de belangrijkste spaarrekeningen met ingang van 1 november naar 0,01 procent. Die rente is nu nog 0,02 procent. Dat meldt ABN Amro vrijdag op zijn website.

De renteverlaging geldt voor de Direct Sparen-, de Direct Kwartaal Sparen-rekening en de Beleggers Spaarrekening van de bank. De rente op de Vermogens Spaarrekening wordt verlaagd van 0,03 procent naar 0,01 procent. De verlagingen zijn een gevolg van de negatieve rentes op de geldmarkt en de lage kapitaalmarktrentes.

Banken als ING en Rabobank hebben op vergelijkbare rekeningen momenteel nog rentes van 0,02 en 0,03 procent. Analisten verwachten echter dat ook die rentes verlaagd zullen worden, aangezien de grootste banken elkaar namelijk vaak volgen. De banken met de hoogste rente op spaarrekeningen zijn NIBC Direct en Lloyds Bank, beide met een rente van 0,20 procent. Triodos Bank betaalt al sinds april 2017 geen rente meer op spaarrekeningen. SNS heeft nog een rente van 0,07 procent.

Lees ook: Moet ik nu een bunker bouwen? En 12 andere vragen (en antwoorden) over negatieve rente

Analisten zeggen dat het niet lang meer zal duren voordat consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Sommige banken hanteren al een negatieve rente voor vermogende spaarders. Zo heeft Van Lanschot Kempen een negatieve rente voor spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro op de rekening.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) schrijft op Twitter dat minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) snel een verbod moet invoeren op negatieve rente. „Voorkom dat mensen geld van de bank halen en in een oude sok stoppen”, aldus Nijboer.

Negatief rentebeleid

De Europese Centrale Bank (ECB) voert al langer een negatief rentebeleid. Onlangs verlaagde de ECB de depositorente van 0,4 naar 0,5 procent. Dat betekent dat banken moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen. Dat wordt weer doorberekend aan de klanten. In totaal hebben Nederlandse banken zo’n 138 miljard euro ondergebracht bij de ECB. Daardoor betalen ze jaarlijks gezamenlijk zo’n 500 miljoen euro rente.

Lees ook: Geld toe op je hypotheek, kan dat?

De ECB voert een negatief rentebeleid om de economie te stimuleren. Bij een lage rente wordt er minder gespaard en meer geïnvesteerd, zo is de gedachte daarachter.

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde voor de zomer nog voor de gevolgen van de lage rentes in Nederland en Europa. De lage rente zou vooral voor problemen kunnen zorgen bij verzekeraars en pensioenfondsen, schreef het CPB. Ook zorgen de lage rentes voor hogere risico’s op schulden. Bij een lage rente kun je relatief goedkoop geld lenen, maar als de rentes weer omhoog gaan kan dit voor grote problemen zorgen bij bedrijven die schulden hebben.