Rotterdam

NOS-verslaggever Robert Bas gegijzeld door rechtbank

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag NOS-journalist Robert Bas in gijzeling genomen. De verslaggever weigerde te getuigen in een moordzaak. Hij beriep zich op zijn verschoningsrecht op grond van bronbescherming. Tientallen journalisten van verschillende media demonstreerden vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam tegen de gijzeling van Bas.

Met de gijzeling probeert de rechtbank Bas te dwingen om alsnog te verklaren. Binnen uiterlijk drie dagen moet een meervoudige raadkamer besluiten of de journalist vast blijft zitten.

De rechtszaak gaat over de zogenoemde vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs in 2014. Hij werd door een schutter uit het drugscircuit aangezien voor een cocaïnesmokkelaar die geliquideerd moest worden. Het Openbaar Ministerie luisterde voor het moordonderzoek gesprekken af van Mustafa B., een voormalig politie-informant die eerder een verklaring aflegde die belastend was voor de verdachte René F. De getapte gesprekken van Mustafa B. – inclusief die met Robert Bas – werden toegevoegd aan het strafdossier.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, is „buitengewoon geschokt”. „Dit is een aanval op de persvrijheid in Nederland.” (NRC)

Gijzeling Robert Bas pagina C3