Organisatiegraad

Fors ledenverlies vakbond in twee jaar

Nederlandse vakbonden hebben de afgelopen twee jaar ruim 100.000 leden verloren, een daling van 6 procent. Dit betekent dat slechts 1,6 miljoen werknemers nog bij een vakbond zijn aangesloten, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De afname past bij de trend van de afgelopen twintig jaar. Vakbonden hebben moeite om genoeg nieuwe leden te werven om het aantal afmeldingen en sterfgevallen te compenseren. Het aantal vrouwelijke leden, dat lange tijd nog wel toenam, is inmiddels ook aan het teruglopen.

Uit een enquête in 2018 bleek al dat de helft van alle Nederlandse werknemers – vooral jongeren – nooit serieus heeft nagedacht over het lidmaatschap van een vakbond. Zij dachten relatief vaak dat vakbonden geen invloed konden hebben op hun arbeidsvoorwaarden of niet goed opkwamen voor hun belangen. Veel werknemers vonden bovendien simpelweg het lidmaatschap te duur.

De grootste Nederlandse vakbond, de FNV, daalde in ledenaantal volgens het CBS van zo’n 1.060.000 leden in 2017 naar 1.014.100. Die telling is gedaan in maart dit jaar, inmiddels ligt het aantal leden volgens de FNV zelfs al onder een miljoen. Dat getal wordt gezien als een belangrijke psychologische grens voor de vakbond.

„Veel jongeren weten niet wat een vakbond is, daar is ruimte om te groeien”, zegt een FNV-woordvoerder. CNV, de op een na grootste vakbond, daalde van ongeveer 262.000 leden in 2017 naar 236.000. (NRC)