Oeigoerse intellectueel Tohti wint Sacharovprijs

Mensenrechten

De Oeigoerse intellectueel Ilham Tohti heeft donderdag de Sacharovprijs van het Europees Parlement gekregen. Tohti werd in 2014 veroordeeld tot levenslang omdat hij zou hebben gepleit voor een onafhankelijke Oeigoerse staat in China. De econoom en mensenrechtenactivist werd genomineerd voor zijn strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitische minderheid in China. „Tohti wijdde zijn leven aan de strijd voor rechten van de Oeigoerse minderheid in China. Ondanks zijn beheerste en verzoenende toon werd hij na een showproces in 2014 tot een levenslange celstraf veroordeeld”, zegt David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, in een persbericht. „Met het uitreiken van deze prijs sporen we de Chinese regering nadrukkelijk aan om Tohti vrij te laten en roepen we China op de rechten van minderheden te respecteren”, zegt Sassoli. Tohti was voor zijn veroordeling hoogleraar etnische minderheden aan een universiteit in de Chinese hoofdstad Beijing.

Hij werd in 2014 veroordeeld voor separatisme. Volgens de Chinese rechter liet hij zich begripvol uit over aanslagen die Oeigoeren gepleegd hebben. Hem werd ook verweten vaak met buitenlandse media te spreken en de officiële lezingen over incidenten met Oeigoeren te betwijfelen. Tohti overwoog China te verlaten, net als vele andere Oeigoerse intellectuelen en ondernemers. Hij weigerde echter zijn lotgenoten en studenten in de steek te laten.