In beeld

Nog één keer naar de top van Uluru

Bij de Australische rotsformatie Uluru vormen zich vrijdag lange rijen met toeristen die nog één keer naar boven willen klimmen. Vanaf zaterdag is dat namelijk verboden. Uluru, voorheen bekend als Ayers Rock, is heilig voor inheemse bewoners van Australië. Zij hebben lang gepleit voor een klimverbod, want ze zien het betreden van hun ‘thuis’ als heiligschennis.
Uluru, voorheen bekend als Ayers Rock, is een heilige plek voor oorspronkelijke bewoners van Australië. De 350 meter hoge rotsformatie speelt een belangrijke rol in de overlevering van bepaalde Aboriginal-volkeren.
Foto Lukas Coch/EPA
Toeristen op Ayers Rock Airport, een vliegveld dicht bij de rotsformatie. Uluru ligt midden in Australië, op 335 kilometer van de dichtstbijzijnde grote plaats, Alice Springs.
Foto Lukas Coch/EPA
Toeristen bekijken vanaf een uitkijkpunt de ondergaande zon bij Uluru. Jaarlijks komen normaal gesproken 250.000 mensen de berg bekijken. Sinds de aankondiging van het klimverbod twee jaar geleden zijn dat er ruim anderhalf keer zo veel geworden. Lang niet iedereen beklimt Uluru overigens ook daadwerkelijk.
Foto Lukas Coch/EPA
Bezoekers beklimmen Uluru deze vrijdag, de laatste dag waarop dat is toegestaan. Oorspronkelijke bewoners willen niet dat mensen de rots op wandelen, omdat dat volgens hen neerkomt op heiligschennis.
Foto Saeed Khan/AFP
Circa duizend toeristen maken naar verwachting op vrijdag gebruik van hun laatste kans om Uluru te beklimmen. De inheemse Anangu probeerden de praktijk al te verbieden sinds ze in 1985 weer officieel eigenaar werden van de rotsformatie.
Foto Lukas Coch/Reuters
Toeristen bekijken Uluru van een afstand. Niet iedere bezoeker is blij met het verbod. „Het is zeer overdreven”, zegt de Amerikaanse Janet Ishikawa tegen persbureau AP. „Ze zeggen dat je er niet op mag klimmen vanwege allerlei religieus gedoe. Ik kan de klim heus wel met respect maken.”
Foto Stefica Bikes/Reuters
Bezoekers van Uluru, zichtbaar op de achtergrond, bij een picknicktafel met eten. Sommige toeristen tonen begrip voor het klimverbod. De Amerikaanse Kathleen Kostroski zegt tegen persbureau Reuters dat ze de berg niet op gaat. „Dat gaat ten eerste tegen moeder natuur in, en ten tweede tegen de inheemse bevolking hier.”
Foto Lukas Coch/EPA
De Anangu hebben borden geplaatst bij Uluru met het verzoek de berg niet te beklimmen. „Dit is ons thuis”, staat erop.
Foto Lukas Coch/EPA
Toeristen op segways bij Uluru. Inheemse Australiërs zijn verheugd dat toeristen de rots niet meer op mogen. „Ik ben vooral heel blij, omdat ik weet dat mensen de rots en onze cultuur niet langer respectloos zullen behandelen”, zegt parkwacht Tijangu Thomas tegen persbureau Reuters.
Foto Lukas Coch/EPA
Toeristen kunnen Uluru nu alleen nog van een afstand bewonderen, zoals op deze foto. Het weidse uitzicht op de Australische outback vanaf de rots is niet meer toegankelijk.
Foto Lukas Coch/AP
Klimmers onderweg naar de top van Uluru. De tocht is niet zonder risico. Sinds de rotsformatie in 1948 toegankelijk werd voor toeristen, zijn 37 mensen bij de beklimming overleden.
Foto Lukas Coch/Reuters
Wie zich vanaf zaterdag alsnog waagt aan een beklimming van Uluru, riskeert een boete van 6.300 Australische dollar, oftewel bijna 3.900 euro.
Foto Rob Griffith/AP