Honderden boeren protesteren bij provinciehuis Den Bosch

Minstens duizend tractoren zijn nog onderweg naar Den Bosch. De agrariërs zijn ontevreden over verplichte aanpassingen om hun stallen milieuvriendelijker te maken.

Boeren, onder meer getooid met een Friese vlag, bij het provinciehuis in Den Bosch.
Boeren, onder meer getooid met een Friese vlag, bij het provinciehuis in Den Bosch. Foto Remko de Waal/ANP

Een paar honderd boeren hebben zich vrijdagochtend verzameld bij het provinciehuis in Den Bosch om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de provincie Noord-Brabant. Met nog eens ruim duizend tractoren trokken boeren in de loop van de ochtend naar Den Bosch, melden regionale media, waardoor ze op verschillende snelwegen en provinciale wegen files veroorzaakten.

Het is de betogers vooral te doen om een een belangrijke Statenvergadering die om 13.30 uur begint. Onderwerp van de vergadering is de plicht voor Brabantse boeren om uiterlijk op 1 april 2020 een vergunning aan te vragen voor nieuwe, milieuvriendelijkere systemen in hun stallen. De provincie wil dat zij deze systemen plaatsen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Uiterlijk in 2022 moeten alle werkzaamheden aan stallen voltooid zijn.

Lees meer over de grootschalige boerenprotesten van de laatste weken: Laat zien dat je met veel bent en verstoor de openbare orde

De landbouwers vinden dat de deadline te snel komt en eisen uitstel. Zij zijn volgens het Brabants Dagblad bang dat deze hen ertoe dwingt investeringen te doen die later misschien onnodig zullen blijken. Het stikstofbeleid van de rijksoverheid, stellen de boeren, zou immers soepeler kunnen uitpakken dan dat van Noord-Brabant. Tijd om het landelijke stikstofplan af te wachten hebben de agrariërs met een vergunningsdeadline op 1 april echter niet, zeggen zij.

Verdeeldheid

In het provinciebestuur heeft de kwestie tot verdeeldheid geleid. Het CDA heeft zich van zijn coalitiepartners VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afgekeerd door te pleiten voor uitstel van de deadline. De vier andere partijen in het college vinden het daarentegen juist ondenkbaar dat de datum wordt opgeschoven.

Boeren demonstreren sinds maandag bij het Bossche provinciehuis. Tot nu toe waren er elke dag ongeveer honderd agrariërs, van wie de meesten op hun tractor kwamen. De protesten zijn telkens zonder incidenten verlopen.