FNV akkoord met nieuwe cao grondpersoneel KLM

Luchtvaart De cao volgt op een lang onderhandelingstraject vol met stakingen en kent onder meer afspraken over het aantal uitzendkrachten.

Personeel van KLM inspecteert een vliegtuig. Foto Phil Horvat/ANP
Personeel van KLM inspecteert een vliegtuig. Foto Phil Horvat/ANP

Een ruime meerderheid van de FNV-leden die werken als grondpersoneel van KLM is akkoord met de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Daarmee zijn de afspraken definitief, zo heeft de vakbond FNV donderdag bekendgemaakt.

De cao gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 juni. Over een periode van twee jaar en negen maanden gaan de werknemers uiteindelijk 8,5 procent meer verdienen. Ook zijn afspraken gemaakt over een maximum aan uitzendkrachten. Hun aantal zal 20 tot 30 procent moeten dalen, afhankelijk van de afdeling.

Hiermee komt een eind aan de acties en werkonderbrekingen van het grondpersoneel. „We hebben er hard voor gevochten en zelfs het werk neer moeten leggen”, zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink. „Het grondpersoneel krijgt nu een goede, passende cao.”

Over de cao voor de 15.000 man grondpersoneel bij KLM werd gelijktijdig onderhandeld met die van het cabinepersoneel en de piloten. De piloten moeten nog stemmen over hun cao. Het cabinepersoneel heeft het loonbod eerder deze maand afgewezen en dreigt nu met acties. KLM heeft van de bond tot dinsdag gerkegen om met een nieuw voorstel te komen, anders dreigen werkonderbrekingen.

De afgelopen maanden leidden stakingen van het grondpersoneel tot grote problemen op Schiphol. Zo moesten begin september bij één van de drie stakingen 62 vluchten (31 vluchten heen en weer) worden geannuleerd. FNV-leden maken bijna een derde uit van al het grondpersoneel van KLM, waarmee de vakbond de grootste is onder deze personeelsgroep. Andere vakbonden moeten nog stemmen over het cao-voorstel, maar hebben positieve stemadviezen gegeven.