In beeld

Een Mercedes op je eerste verjaardag

De Mercedes SLS komt standaard met rubberen banden, neplederen zitting en digitale afstandsbediening. Kosten: 290 euro. Kies je voor een customized modelletje – denk aan een leren stuur, een nummerbord op naam, speciale lak of een spoiler, dan zit je al snel op zo’n 750 euro. Fotograaf Folkert Koelewijn is gefascineerd door de grote, radiografisch bestuurbare auto’s voor kleine kinderen die hij steeds vaker in steden en dorpen ziet opduiken. Hij fotografeerde zes gezinnen.
Vaak is zo'n speelgoedauto ook, en soms vooral een speeltje voor de vader, zegt fotograaf Folkert Koelewijn. „De ultieme legitimatie om lekker met speelgoedautootjes te pielen.”
Foto Folkert Koelewijn
Diane Kranenburg met haar tweeling Sergio en Cataleya van anderhalf. De kinderen kregen voor hun eerste verjaardag elk een speelgoedautootje cadeau. Sergio een customized Mercedes SLS, Cataleya een Maserati, compleet met lichtjes, de eigen naam op de nummerplaat en een speciaal gespoten streep over de motorkap.
Foto Folkert Koelewijn
Diana Kranenburg met haar tweeling van anderhalf en haar andere dochter. „Mijn man is nogal Mercedes-gek. Ik denk dat hij heel graag hier zo'n echte Mercedes SLS op de oprit zou hebben staan. Maar met deze miniversies kunnen we ook lekker spelen.”
Foto Folkert Koelewijn
Folkert Koelewijn vraagt zich af hoe je als ouder voor je kind bepaalt hoe dat kind later wordt, welke interesses het ontwikkelt. „Die auto's, dat is vaak de droom van de ouders.”
Foto Folkert Koelewijn
Fotograaf Folkert Koelewijn ziet vaak dat een speelgoedautootje iets is dat „vooral de vader zelf heel leuk vindt. Dan heeft zijn kind een miniversie van zijn eigen auto.”
Foto Folkert Koelewijn
Er worden vooral miniversies aangeboden van de luxe merken: Mercedes, Audi, BMW, Maserati. „Een Skoda zie je er er niet tussen”, zegt Koelewijn.
Foto Folkert Koelewijn
Een instapmodel van een radiografisch bestuurbaar autootje kost zo'n 350 euro. De standaardmodellen kunnen worden gepersonaliseerd met bijvoorbeeld een spoiler, andere lak, een leren stuurtje of een nummerbord op naam.
Foto Folkert Koelewijn
Rawie Bhajan, de eigenaar van de Amsterdamse winkel Powerwheels, ziet het aantal speelgoedauto's dat wordt verkocht toenemen. „De afgelopen jaren is het product van neppe, plastic auto's geëvolueerd naar echte merkauto's in luxe uitvoeringen, met alles erop en eraan. Soms pimp ik ze nog verder op met bijvoorbeeld Swarovski-diamanten of bekleding van krokodillenleer. Dan zit je natuurlijk wel op een autootje van een paar duizend euro.”
Foto Folkert Koelewijn
Wellicht dat Folkert Koelewijn verdergaat met de serie over elektrische speelgoedauto’s: „Er komt veel nieuws op de markt: vrachtwagens, buggy’s, auto’s op luchtbanden, scooters et cetera.”
Foto Folkert Koelewijn
Koelewijn sprak voor zijn serie met verschillende ouders. „Jongens houden van auto’s”, zei een van hen tegen hem. „Maar”, zegt Rawie Bhajan, eigenaar van Powerwheels, de Amsterdamse zaak die de speelgoedauto’s verkoopt, „er worden ook veel auto’s voor meisjes gekocht. En die hoeven heus niet altijd roze te zijn.”
Foto Folkert Koelewijn
De speelgoedauto’s hebben een snelheid van zo’n vijf kilometer per uur. „Een aantal ouders laat een veiligheidsgordel inbouwen”, zegt Rawie Bajhan, de eigenaar van speelgoedautowinkel Powerwheels.
Foto Folkert Koelewijn