De toekomst smaakt vegan

Comedian proeft varianten op bestaande gerechten – met iemand die weet hoe het origineel smaakt. Vandaag eet hij eten zonder kip bij een Vegan Tasting.

Vandaag gaan we voor vegan! Ik hoor u denken: Howard, vegan!? Ja, wat mij betreft is het inderdaad kip wat de klok slaat. Gegrild, gefrituurd, gebakken, geplozen, geroosterd, sous-vide, gestoofd of gerookt, het maakt mij niet uit, als het maar kip is.

Rood vlees is helaas een no-go! Ik lust het wel, graag zelfs, maar ik krijg er jicht van. Vis eet ik graag, schaal en schelpdieren ook.

U begrijpt mijn scepsis toen ik een uitnodiging ontving om een ‘Vegan Tasting’ bij te wonen. Maar goed, een gegeven maaltijd kijk je niet in de bek.

Op naar restaurant Bureau in Amsterdam-West. Een Silicon Valley-achtige omgeving naast het IBM-complex waar je start-ups en scale-ups kan vinden. Daar ergens op de vijfde etage is een New York-esque locatie. Botanische planten all around en een lekkere industriële uitstraling.

Binnen zitten allemaal mooie, jonge, hippe vrouwen. Best een beetje intimiderend voor een man van middelbare leeftijd. De manager spreekt ons toe en legt uit dat ‘Veganfood’ de toekomst is. Dan kunnen we aan tafel.

Gebrande Romaine-salade, paarse mosterd, boekweit en tomaat. Ik weet niet hoe ze het doen, maar die boekweit is krokant! Het is erg lekker, de salade ook. Paarse mosterd is een mindfuck. Al met al goed te eten!

Courgette, gerookte boleet, boerenkool en zeewier. Boleet?! What da F is boleet!? Nou, dat is dus een paddenstoel. Als je die rookt en slicet, krijg je dus iets wat qua textuur aan kipfilet doet denken. Boerenkool frituren levert een verrassende en lekkere smaaksensatie op. Ook dit is een lekker hapje.

Wortelcrème, amandelen, bospeen en mierikswortelschuim. Dit lijkt een voorgerecht. Niet heel speciaal maar wel smaakvol. Ondertussen begin ik wel wat volume te missen. Het eten is lekker, maar zal het genoeg zijn?

Zwarte rijst, knolselderij, oesterblad en spruiten-crumble. Dit is heerlijk. Die knol is als een soort vlees. Spruitjes gefrituurd en crunchy. Zwarte rijst en oesterblad maken het helemaal af. Het is sensationeel!

Het kan de wijn zijn, of mijn eigen perceptie, maar ik begin zelfs wat vollig te raken. En er komt nog dessert. Avocadocrème, peer en filo. Wat een afsluiter! Lekker zoet, rijk aan smaken en krokant.

Ik ga niet jokken. We hebben zitten smullen. Echt. Heel. Erg. Lekker. Allemaal.

Voorlopig zal ik kip nog niet echt helemaal opgeven, maar ik heb wel inspiratie opgedaan om soms kiploos te koken.

Over twee weken proeven we de FreaKINGdel.