Britse politie arresteert vierde verdachte voor dood 39 migranten in truck

Een 48-jarige man uit Noord-Ierland is aangehouden op verdenking van mensensmokkel en doodslag. Eerder op de dag werden twee andere verdachten gearresteerd.

De Engelse politie doet onderzoek op de plek waar de vrachtwagen met 39 dode migranten werd aangetroffen.
De Engelse politie doet onderzoek op de plek waar de vrachtwagen met 39 dode migranten werd aangetroffen. Foto Simon Dawson/Reuters

De Engelse politie heeft vrijdag op de luchthaven Stansted een vierde verdachte aangehouden voor de betrokkenheid bij de dood van 39 mensen die woensdag in een koelwagen werden gevonden in Essex. De 48-jarige man uit Noord-Ierland wordt verdacht van mensensmokkel en doodslag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Eerder op de dag werden al een 38-jarige man en een 38-jarige vrouw uit Warrington, in de buurt van Liverpool, aangehouden. Ook zij worden verdacht van mensensmokkel en doodslag. De chauffeur van de vrachtwagen, een 25-jarige man, blijft voorlopig vastzitten op verdenking van moord. De precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. Vrijdag begint de autopsie op de 39 lichamen. De politie zegt dat dit een lang proces zal worden.

Lees meer over de smokkel van Chinese migranten: Chinezen zijn als groep uit zicht

Slachtoffers

Hoewel de politie zegt ervan uit te gaan dat de slachtoffers overwegend Chinese migranten zijn, wordt het vermoeden steeds sterker dat in de vrachtwagen ook Vietnamezen waren. Zo heeft de Vietnamese ambassade in Londen laten weten dat families uit Vietnam contact hebben opgenomen omdat ze bezorgd zijn over het lot van dierbaren. De politie heeft laten weten de identificatie van de lichamen af te wachten.

Volgens de BBC gaat het om zeker zes families. Een 26-jarige Vietnamese vrouw zou vanuit de vrachtwagen een bericht hebben gestuurd aan haar ouders. Ze zou hebben geschreven dat ze geen adem kreeg. „Het spijt me zo, het spijt me zo, mama en papa, mijn reis naar het buitenland is mislukt.”

China heeft nog niet bevestigd dat het om Chinese staatsburgers gaat. Wel heeft het land het Verenigd Koninkrijk opgeroepen tot „strenge straffen” voor de personen die verantwoordelijk zijn voor het drama. De Chinese ambassade zegt dat het ook een team naar Essex heeft gestuurd om onderzoek te doen en de identiteit van de slachtoffers vast te stellen.

In 2000 speelde een vergelijkbaar drama. Dat jaar werden 58 Chinezen gevonden in een truck in de havenstad Dover. Zij werden naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld door een Nederlandse vrachtwagenchauffeur.