Vrij zijn is...tafeltennissen voor senioren

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur?

In de state-of-the-art-tafeltennishal van Taverzo – Tafeltennis vereniging Zoetermeer – verzamelen zich vrijdagmorgen een tiental zestigplussers om hier ‘de snelste balsport ter wereld’ te beoefenen. Snelle shirtjes, smetteloze zaalschoenen.

Maar eerst is er koffie. „Het sociale hoort er ook bij”, zegt trainer Frank Assmann (58), die via het programma OldStars van het Ouderenfonds twintig lessen komt geven. „Er zijn hier misschien mensen die de rest van de week niemand zien.”

Na de koffie vertelt hij wat ze gaan doen: „Vandaag gaat het over de bewegingen bij tafeltennis. Bij deze sport beweeg je snel te veel. We gaan de backhand oefenen, dat is nog minder bewegen. En de hersenen aan de gang brengen.

Als warming-up lopen de deelnemers een rondje terwijl ze een pingpongballetje overgooien. De balletjes stuiteren in het rond en er wordt veel gelachen.

Assmann: „We doen allerlei oefeningen: voor stabiliteit en balans, voor oog-handcoördinatie. Het hele lichaam komt aan bod. Omdat tafeltennis zo snel gaat heb je een groot deel van je brein nodig.”

Een vrouw van bijna tachtig oefent een slingerworp. Het balletje belandt naast de tafel.

„Ik heb last van die arm”, zegt de vrouw.

Assmann: „Probeer de andere kant. Je hebt twee heupen en twee schouders. Een van beide werkt misschien beter. Ieder beweegt op z’n eigen manier en kan iets.” Wilco Bezoen (64) knikt: „Ik heb een kunstheup, kunstknieën en hartproblemen. Volleyballen kon ik niet meer. De sportschool vind ik niks, maar tafeltennissen gaat goed. Zie ik een bal, dan ga ik.”

Kun je nog wel nieuwe bewegingen leren op die leeftijd? „Ouderen boeken snel progressie”, zegt Assmann. „Ze voeren de opdrachten heel precies uit.”

Wie is er aan het smashen? Truus, houd je eens in

Peter Kopetzky (40)

In de pauze serveert oud-Nederlands kampioen rolstoeltafeltennis en vrijwilliger van Taverzo Peter Kopetzky (40) koffie en thee. Henny Schuchmann (81, wit golvend kapsel) vertelt dat hij al jaren tennist. Nadat hij een aankondiging in de krant over OldStars-tafeltennis las, besloot hij mee te doen. „Goed voor je reactievermogen.” En nu sport hij zes uur in de week. „Na deze paar weken al merk ik: het gaat steeds beter.”

Na de pauze moeten ze het balletje twee keer laten stuiteren voor de ander hem terugslaat. Maar vaak gaat het te hard en vliegt hij van de tafel.

Kopetzky: „Wie is er aan het smashen? Truus, houd je eens in.” Hij grijnst. „Taverzo heeft al dertig jaar een ouderengroep met iets van veertig ex-competitiespelers. Weet je wanneer ze fanatiek worden? Als iemand een nieuwe heup heeft ofzo. Dan weten ze: nu kan ik eindelijk van hem winnen.”

Desirée van Aalst (78) komt hijgend naar de kant: „Ik ga liever op dinsdag. Die oefeningen vind ik veel te vermoeiend.” Ze tafeltennist vanaf haar vijftiende. „Verder doe ik niet veel. Ja, met de hond lopen, maar die houdt niet zo van lopen dus dat is meer sleuren.”