Van spionage verdachte Whelan blijft langer vastzitten in Rusland

De Amerikaans-Britse Paul Whelan werd vorig jaar in Rusland aangehouden op verdenking van spionage. Hij zegt zelf onschuldig te zijn.

Paul Whelan (midden) in de rechtbank in Moskou.
Paul Whelan (midden) in de rechtbank in Moskou. Foto Dimitar Dilkoff/AFP

De van spionage verdachte Amerikaans-Britse Paul Whelan blijft zeker tot eind december in voorarrest in Rusland. Dat heeft een Russische rechter donderdag bepaald. De 49-jarige Whelan, een voormalige Amerikaanse marinier, zegt zelf dat hij het slachtoffer is van een politiek gemotiveerd vooropgezet plan.

Whelan, die ook de Canadese en Ierse nationaliteit bezit, werd eind december aangehouden. Volgens de Russische geheime dienst FSB werd hij op heterdaad betrapt toen hij in een hotelkamer in Moskou bezig was met een ‘spionageoperatie’. Vijf minuten daarvoor zou hij een geheugenkaartje hebben ontvangen waarop staatsgeheime informatie stond. Volgens zijn advocaat wist Whelan niet dat er geheime informatie op de kaart stond.

In een handgeschreven verklaring, die Whelan donderdag liet fotograferen in de rechtbank, schrijft hij dat hij wordt verdacht van een misdrijf dat nooit heeft plaatsgevonden. Ook zegt hij dat Russische justitie geen bewijs heeft geleverd. „Rusland zegt dat ze James Bond hebben betrapt bij een spionagemissie. In werkelijkheid hebben ze Mr. Bean op zijn vakantie ontvoerd.” Hij zou vorig jaar in Moskou zijn geweest voor een bruiloft.

Lees ook: Paul Whelan: Amerikaans spion of bruiloftsganger?

Bedreigd

Whelan schrijft ook dat zijn rechten worden geschonden en dat hem medische zorg wordt onthouden. Volgens het Russische persbureau Interfax vertelde hij in de rechtbank dat een bewaker hem in de gevangenis bedreigde met een vuurwapen. Ook zou Whelan worden gedwongen om op zijn knieën te zitten.

De toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt suggereerde kort na de arrestatie dat Whelan als pion werd ingezet in een „diplomatiek schaakspel”. Daarmee doelde hij er mogelijk op dat Whelans aanhouding een reactie zou zijn geweest op de arrestatie van de Russische spion Maria Boetina. Zij werd in april veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf omdat zij toegang probeerde te krijgen tot de Amerikaanse regering. Voor Whelan dreigt een gevangenisstraf tot twintig jaar.

Twitter avatar sarahrainsford Sarah Rainsford Paul Whelan: ‘Russia says it caught James Bond on a spy mission. In reality, they abducted Mr Bean on holiday’ He writes ‘I am innocent of a crime that never happened’ https://t.co/PAUVCKw3de