Trump trekt sancties weer in, Rusland gaat Kobani in

Syrië Trump heft de sancties alweer op die hij vorige week aan Turkije oplegde. Ondertussen trekken de Russen Kobani binnen.

De Amerikaanse president Trump heeft woensdag de sancties ingetrokken die hij vorige week had opgelegd aan Turkije vanwege de Turkse militaire operatie in Noordoost-Syrië. Volgens Trump heeft de wapenstilstand „tienduizenden levens” gered, hebben Turkije en de Syrisch Democratische Strijdkrachten (SDF) zich aan de afspraken gehouden, en is het tijd de troepen terug te trekken. „Laat iemand anders vechten om dit uitgestrekte, met bloed doordrenkte zand.”

De sancties die Trump had opgelegd aan Turkije stelden overigens niet veel voor. Ze waren gericht tegen twee ministeries en tegen drie ministers die waarschijnlijk niet eens bezittingen hadden in de Verenigde Staten. Het verhogen van het importtarief op Turks staal was een wassen neus; de staalexport naar de VS is verwaarloosbaar. Hij trok de stekker uit gesprekken over een handelsakkoord van 100 miljard die nauwelijks waren begonnen.

Trump beloofde de sancties tegen Turkije op te heffen als de gevechtspauze permanent zou zijn. Hij zei dat „permanent” een „enigszins twijfelachtige” term is in de regio, maar was niettemin overtuigd van zijn besluit de sancties in te trekken. De vraag is of hij de Democraten en Republikeinen in het Congres daarmee tevreden stelt. Zij zinnen nog altijd op zwaardere sancties tegen Turkije.

Trumps besluit om zijn troepen terug te trekken uit Noordoost-Syrië kreeg veel kritiek, niet alleen van de Democraten maar ook van zijn eigen partij. Het leek of Trump tijdens zijn persconferentie woensdag vooral tegen zijn partijgenoten sprak. Hij presenteerde de wapenstilstand als een groot succes, en verzekerde dat alleen de VS en „geen enkel ander land”, dit voor elkaar heeft gekregen, en dat de bevelhebber van de SDF hem persoonlijk heeft bedankt.

Ondertussen is de Russische militaire politie woensdag de Syrische grensstad Kobani binnengetrokken. Dit volgt op het akkoord dat de Russische president Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan dinsdag sloten over de controle over Noordoost-Syrië. Turkije blijft in het gebied waar het onlangs een offensief lanceerde, de rest komt weer onder controle van het regime. Turkije en Rusland gaan samen langs de grens patrouilleren.

De Russische militaire politie ziet samen met troepen van het regime toe op de terugtrekking van de Syrisch Democratische Koerdische Strijdkrachten (SDF), waarvan de Koerdische militie YPG de ruggengraat vormt. Zij hadden de afgelopen jaren de macht in Noordoost-Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een terreurgroep.

Volgens het akkoord tussen Turkije en Rusland heeft de YPG 150 uur om zijn troepen en wapens 30 kilometer terug te trekken van de Turkse grens en zijn fortificaties te vernietigen. Rusland waarschuwt dat Turkije zijn offensief zal hervatten als de YPG zich niet aan de afspraken houdt. Hoe, dat is niet duidelijk. Erdogan zegt dat Poetin hem heeft verzekerd dat YPG-strijders niet „in regimekleding” aan de grens aanwezig blijven.