In beeld

Spaanse oud-dictator Franco weggehaald uit praalgraf in Vallei van de Gevallenen

Het lichaam van de Spaanse oud-dictator Francisco Franco is donderdag weggehaald uit het praalgraf in de Vallei van de Gevallenen. Hij lag hier begraven naast de tienduizenden slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog die hij zelf in 1936 begon. Hij werd overgebracht naar El Pardo, waar hij in een familiegraf naast zijn vrouw wordt herbegraven.
Familieleden van de vroegere Spaanse dictator Francisco Franco dragen donderdag de kist met zijn lichaam uit het praalgraf in de Vallei van de Gevallenen.
Foto J. J. Guillen GUILLEN / AFP
Het praalgraf in de Vallei van de Gevallenen, het monument dat Franco zelf had laten bouwen voor de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).
Foto Emilio Naranjo Pool / Reuters
Francisco Franco (rechts) neemt samen met prins Juan Carlos deel aan de overwinningsparade in Madrid op 10 juni 1971. Juan Carlos werd in 1975, na Franco’s overlijden, koning.
Foto AFP
Adolf Hitler spreekt met Francisco Franco op 1 oktober 1940. Het is niet bekend waar de foto is genomen.
Foto AFP
Journalisten, fotografen en cameraploegen wachten donderdagochtend op het moment dat de kist van Franco uit het praalgraf wordt gedragen. De laatste rustplaats van de oud-dictator was jaren inzet van een slepende politieke discussie. Hij lag hier naast de tienduizenden slachtoffers van de oorlog die hij zelf begon.
Foto Fernando Villar / EPA
Familie van Franco loopt donderdag de Vallei van de Gevallenen binnen.
Foto Emilio Naranjo / AFP
Na Franco’s dood op 20 november 1975 zijn dood werd door onder meer koning Juan Carlos en de familie van Franco besloten dat zijn lichaam in de Vallei der Gevallenen zou komen te liggen. Franco had dit monument laten bouwen, als ‘verzoening’ na de Spaanse Burgeroorlog.
Foto Jon Nazca / Reuters
Iemand houdt een vlag omhoog van de fascistische Falangepartij. Op de vlag is een portret te zien van Franco en partijoprichter José Antonio Primo de Rivera. Primo de Rivera ligt eveneens begraven in de Vallei der Gevallenen, maar mag daar blijven liggen.
Foto Curto de la Torre / AFP
Baskische socialisten brengen donderdag in de Baskische stad Vitoria-Gasteiz een eerbetoon aan de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog.
Foto Alvaro Barrientos / AP
Familie van El Generalísimo draagt donderdag de kist naar buiten.
Foto Emilio Naranjo / Reuters
Leden van de Spaanse regering Félix Bolaños, Dolores Delgado en Antonio Hidalgo López kijken toe hoe de kist van Franco wordt overgebracht naar een nieuwe rustplaats in El Pardo.
Foto Reuters
Het lichaam van oud-dictator Franco wordt overgebracht naar El Pardo. Hier komt Franco te liggen in een familiegraf, naast zijn vrouw Carmen Polo y Martínez-Valdés.
Foto J. J. Guillen/EPA
Agenten houden donderdag de wacht bij het praalgraf in de Vallei van de Gevallenen.
Foto Javier Lizon / EPA
Twee mensen houden de Spaanse vlag vast met de tekst: "Franco, bedankt!" De begraafplaats van Franco zorgde voor een decennia lange politieke discussie. Progressieve politici vonden het ongepast dat Franco lag begraven naast de tienduizenden slachtoffers van de oorlog die hij zelf was begonnen. Conservatieven vonden dat het verleden met rust moest worden gelaten.
Foto Curto de la Torre / AFP
Het familiegraf waar Franco donderdag wordt herbegraven ligt in El Pardo. Zijn vrouw Carmen Polo y Martínez-Valdés ligt er sinds 1988 begraven.
Foto Rodrigo Jimenez / EPA
Een helikopter met aan boord het lichaam van Franco vliegt weg van de Vallei der Gevallenen.
Foto Jon Nazca / Reuters