Ruim duizend asielzoekers en nareizigers meer naar Nederland

Vooral het aantal asielzoekers en nareizigers uit Syrië steeg in de afgelopen drie maanden, concludeert het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Syrische vluchtelingen gaan aan land in Griekenland.
Syrische vluchtelingen gaan aan land in Griekenland. Foto AP/PEtros Giannakouris

Het aantal asielzoekers en nareizigers dat in het derde kwartaal van dit jaar naar Nederland kwam, is gestegen. Van juli tot september kwamen 5.910 asielzoekers en 1.200 nareizigers naar Nederland, meldt het CBS donderdag op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat zijn er meer dan in elk van de drie kwartalen ervoor, maar minder dan een jaar geleden.

De stijging in het derde kwartaal wordt vooral veroorzaakt doordat het aantal asielmigranten uit Syrië groeide, meldt het CBS. Hun aantal steeg met 46 procent: van 975 in het tweede kwartaal van 2019 naar 1.420 in de afgelopen drie maanden.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar ligt het aantal asielzoekers en nareizigers bijna vierhonderd lager. Wel steeg het aantal nareizigers in het kader van gezinshereniging licht ten opzichte van dat kwartaal.

Behalve uit Syrië kwamen meer asielzoekers uit Eritrea, Turkije en Algerije, maar minder uit Nigeria en Iran, schrijft het CBS. De Syriërs zijn gemiddeld iets ouder dan asielzoekers en nareizigers uit andere landen. Bijna 30 procent van de Syriërs was ouder dan 35 jaar. Onder andere nationaliteiten was dat 22 procent.

Lees ook: Acht jaar westerse chaos in Syrië

‘Veilige zone’

In Syrië woedt al ruim acht jaar een complexe oorlog tussen het regeringsleger, rebellen en islamitische fundamentalisten. Ook Rusland en een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bemoeien zich met het conflict.

Twee weken geleden viel Turkije het Noord-Oosten van Syrië binnen. Het land wil in het grensgebied een bufferzone creëren om het land te beveiligen tegen Koerdische milities, die de regering van de Turkse president Erdogan ziet als een verlengstuk van de terroristische organisatie PKK. Turkije wil de „veilige zone” ook gebruiken om een deel van de naar schatting 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die het herbergt te huisvesten.