Oprichter verliest strijd om Marqt, moet verkopen aan Ekoplaza

Ook Marqt-oprichter Quirijn Bolle moet al zijn aandelen verkopen aan Udea Beheer, de eigenaar van Ekoplaza.

Een filiaal van Marqt in Amsterdam.
Een filiaal van Marqt in Amsterdam. Foto: Novi Zijlstra

De aandeelhouders van Marqt moeten hun aandelen verkopen aan het moederbedrijf van Ekoplaza, Udea Beheer. Dat heeft een rechter donderdag in Amsterdam beslist. Oprichter en minderheidsaandeelhouder Quirijn Bolle had de overname aangevochten omdat hij de supermarkt zelf wilde kopen met steun van een anonieme financier.

Bolle vond dat hij door de andere aandeelhouders niet voldoende gelegenheid heeft gekregen zijn eigen bod rond te krijgen. Hier ging de rechter niet in mee. Het overnameproces liep sinds de zomer. De oprichter bezit bijna dertig procent van de aandelen van de supermarkt.

„We zijn teleurgesteld over deze uitspraak waardoor we op dit moment niet de mogelijkheid krijgen om ons bod voor Marqt te formaliseren, dat volgens ons het beste voorstel blijft”, zeggen de oprichters. „We beraden ons nog op verdere opties.”

Lees ook dit interview met Marqt-directeur Tjibbe Bouma: ‘De financiële problemen van Marqt zijn al op dag één ontstaan’

De andere aandeelhouders zijn al akkoord gegaan met de overname. Autoriteit Consument en Markt moet de verkoop nog wel goedkeuren. Voor welk bedrag Marqt uiteindelijk van de hand wordt gedaan, is niet bekendgemaakt.

Financiële problemen

De winkel moet worden verkocht vanwege financiële problemen. Begin dit jaar zegde Rabobank het krediet van de winkel op, waardoor voor eind 2019 meer dan 5 miljoen euro aan de bank terugbetaald moest gaan worden.

Marqt heeft momenteel zestien winkels in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Eerder verkocht het bedrijf al twee winkels. Waarschijnlijk sluiten er na de overname nog een aantal filialen.