Recensie

Recensie Muziek

Ontspoorde Congolese elektronica in het donker

Wat een rijkdom als de clubmuziek van Kinshasa doordringt tot die van Parijs, Brussel of Londen. Vermoedelijk bereikt er maar een beperkt deel van de internationale markt, maar het klinkt altijd naar meer. Na de rumbarock van Staff Benda Bilili, de vervormde duimpiano’s van Konono No1 en het mondiale feest van Jupiter & Okwess vormen daaruit afkomstige leden nu de band Bantou Mentale.

Het knappe is dat noch de in Congo altijd dominante soukous, noch de Europese house of grime direct herkenbaar is. Er vormt zich een nieuw universum. De ontspoorde Congolese elektronica van Bantou Mentale klinkt duister en rafelig. Zwaar, maar niet dystopisch. Eerder het veelbelovende donker van de clubnacht. Onsamenhangende samples vliegen het oor in, naar de buik, er klinkt geschreeuw. Waarvandaan? Daar is de beat weer. Houvast. Geen moment verveelt de gekte van Bantou Mentale.