‘Het is waar, het schilderij heeft iets dreigends’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: Een schilderij

zonder titel, 80x105 cm, olieverf op doek.
zonder titel, 80x105 cm, olieverf op doek. Schilderij van Jeroen Vrijsen

‘Ik had jullie een mail gestuurd met een foto van het schilderij, daarna hoorde ik een tijd niks. Ik dacht: ze zien op de foto niet hoe geweldig het werk is, ze moeten bij mij thuis komen. Dan snappen ze pas waarom ik zo enthousiast ben. Want echt, zoals ik schreef in die mail: ik wist niet wat ik zag toen ik tien jaar geleden voor het eerst in zijn atelier kwam, ik wilde alles wel kopen.

„Ik teken en beeldhouw zelf, en ik ga vaak naar exposities, dus ik had al veel gezien voordat ik dit tegenkwam. Maar dit raakte me enorm, echt enorm. We hebben ook niet alleen deze gekocht, we hebben nog twee werken van hem in de kamer hangen. Dit is de grootste.

„Onze praktijk zit in een medisch centrum, daar ben ik lid van de kunstcommissie. Zodoende maak ik vaker kennis met kunstenaars. Als die bij mij thuis komen, en daar dit schilderij zien, zeggen ze meteen: wat bijzonder. Terwijl anderen vaak terugschrikken. Die vinden het somber en dreigend, die zeggen: zoiets hang je toch niet in je woonkamer?

„Het is waar, het schilderij heeft iets dreigends. Dat dreigende zit in al zijn werk. Tegelijk kun je er alle kanten mee op. Het is ruimtelijk en er zit veel beweging in. Je kunt naar de bodem zakken, je kunt opstijgen, de lucht in, of je ergens verstoppen, achter die flats bijvoorbeeld. Je kunt ook een laddertje nemen om naar boven of naar beneden te gaan. Het is enorm dynamisch, ik zie steeds weer nieuwe dingen. En al die dingen bewegen. Op de andere twee schilderijen ook trouwens, hij heeft een hele losse toets, er is de suggestie van een vlucht vogels.

„Ik denk dat ik het het beste samenvat door te zeggen dat dit schilderij mij opent. Elke dag dat ik het zie word ik er weer blij van. Het is geaard en luchtig tegelijk, het houdt me bij de grond en trekt me omhoog. Wat anderen als dreigend ervaren, is voor mij juist een beweging die me losmaakt, alsof ik opstijg. In de kamer hebben we er een spotje op gericht, en als dat aangaat, licht het wit in het schilderij extra op. Dan regel ik de dimmer en zie ik weer andere dingen dan overdag.”