Recensie

Recensie Muziek

Gvetadze heeft voltreffer met onbekende Scott

Het is nogal een waagstuk, maar het getuigt ook van vertrouwen: de Nederlands-Georgische pianiste Nino Gvetadze wijdt haar nieuwste cd geheel aan een onbekende componist. Een voltreffer, blijkt. Engelsman Cyril Scott (1879-1970) had grote belangstelling voor het occulte, was dichter en componeerde daarnaast zo’n 400 (!) werken. Gvetadze ontdekte zijn muziek toevallig tijdens haar pianostudie in Tbilisi.

Scotts pianomuziek is onmiskenbaar beïnvloed door Debussy, maar eigen genoeg om te bekoren en te verrassen. Het zijn miniaturen, in vrije maar kraakheldere vormen, vaak teder, nooit zoet. Een van de mooiste stukken is het dromerige ‘Lotus Land’. In ‘Bells’, uit het vijfluik ‘Poems’, kun je inderdaad klokkengelui horen, maar eigenlijk is het geweldig obstinate en abstracte muziek. In ‘Summerland’ etaleert Scott een dansante lichtvoetigheid die aan Mozart herinnert. Gvetadzes uitvoeringen zijn schitterend: verhalend, kleurrijk, transparant.