Een luie Rietveld-stoel

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een Gerrit Rietveld-fauteuil van Spectrum.

Architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld ontwierp de Press Room Chair in 1958 voor het Unesco-gebouw in Parijs. Het uitgangspunt: een comfortabele loungestoel voor in de perskamer. Door tijdgebrek en een te krap budget lukte het niet om de fauteuil in productie te nemen. Dat deed Spectrum met haar Rietveld Originals-collectie in 2014 alsnog.

Drie bewaard gebleven ontwerpschetsen vormden het vertrekpunt voor de Nederlandse meubelfabrikant. Na een jaar onderzoek resulteerde dat in een constructie met 135 componenten. Alle onderdelen bestelt Spectrum bij Nederlandse toeleveranciers. Zo maakt een klokkenmaker in verloren uurtjes de houten zitting en rugleuning.

De levertijd van een Press Room Chair (vanaf 2.747 euro) is vijf weken. De eerste twee weken dienen voor het bestellen van de schuimblokken en de gewenste stof. In week 3 en 4 wordt de stof gesneden en de stoel geassembleerd. De laatste week is voor verpakken en verzenden. Bij de productie van één stoel in de fabriek in Culemborg zijn zeven medewerkers betrokken.

De Press Room Chair is Rietvelds meest comfortabele stoel. Toch staan aan de onderzijde van de fauteuil de Duitse dichtregels van Christian Morgenstern die Rietveld vroeger ook liet aanbrengen onder zijn volledig houten Rood-blauwe Stoel. In vertaling: „Als ik zit, wil ik niet zitten zoals mijn zitvlees zou willen, maar hoe mijn zitgeest, toen hij ging zitten, zou gaan zitten.”

Voor Rietveld was een stoel niet per definitie bedoeld om in uit te rusten. Zijn bekendste aforisme: „Zitten is een werkwoord. Als je moe bent, ga je maar liggen.”