Een ballon van elf meter breed en tien meter hoog

Giga-ballon De Japanse kunstenares Yayoi Kusama, bekend van haar stippen, is gevraagd een ballon te ontwerpen voor de New Yorkse Thanksgiving Day Parade. Jeff Koons en Takashi Murakami gingen haar voor.

De ballon met stippen van Yayoi Kusama
De ballon met stippen van Yayoi Kusama Beeld Courtesy Macy’s Thanksgiving Day Parade

Yayoi Kusama, de 90-jarige Japanse superster, heeft als eerste vrouwelijke kunstenaar een giga-ballon ontworpen voor de jaarlijkse Thanksgiving Day Parade op 28 november in New York.

Die parade, ter ere van de nationale Amerikaanse feestdag, wordt sinds 1924 georganiseerd door de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s. Met gemiddeld zo’n 3,5 miljoen toeschouwers langs het parcours en 50 miljoen televisiekijkers is het een van ’s werelds grootste parades.

Tijdens de showoptocht rijden praalwagens met bekende artiesten door de stad en worden grote ballonnen van cartoonpersonages getoond. Sinds 2005 nodigt de organisatie ook steeds een internationaal befaamde kunstenaar uit om een grote ballon te ontwerpen. Een stoet aan mannen, onder wie Jeff Koons, Takashi Murakami en Kaws gingen Kusama voor.

De Japanse heeft een elf meter brede en ruim tien meter hoge zon ontworpen, Love Flies Up To The Sky getiteld. De zonnestralen heeft ze bedekt met grote witte stippen, een van haar handelsmerken.

Een dag voor de parade zal de zon met helium worden gevuld. Een groep van twintig medewerkers zal het aangelijnde kunstwerk gedurende de drie uur durende parade door het centrum van New York leiden.

De ballon valt samen met een grote expositie van Kusama bij David Zwirner, haar New Yorkse galerie. Komend voorjaar exposeert de Japanse bovendien in de botanische tuinen van New York.