Demonstraties

Chileense president hoopt met pakket maatregelen de onrust te bezweren

President Piñera van Chili.
President Piñera van Chili. Foto AFP

De president van Chili, Sebastián Piñera, heeft na dagen van protest een pakket maatregelen aangekondigd dat de onrust in het land de kop in moet drukken. De maatregelen bevatten onder meer een stijging van het minimumloon, uitbetaling van pensioenen, gezondsheidshervormingen en subsidies voor elektriciteit. Het pakket, dat naar schatting zo’n 1,2 miljard dollar gaat kosten, moet worden bekostigd uit een verhoging van de belastingen voor de rijkste Chilenen. De plannen moeten goedgekeurd worden door het Chileense congres. „Het is waar dat problemen zich over vele decennia hebben opgestapeld en dat verschillende regeringen de omvang van deze situatie niet hebben onderkend”, sprak de president, die zich verontschuldigde voor „gebrek aan visie”.

De haastig aangekondigde maatregelen moeten een week van onrust bezweren. Vorige week gingen in Chili studenten de straat op na een verhoging van de prijs van metrokaartjes. Dat protest ontaardde in een nationale woede over de ongelijkheid in het land, met doden, geweld en plunderingen tot gevolg. Mikpunt van de betogers is de neoliberale Piñera, de opvolger van de linkse Michelle Bachelet. Na de rellen riep Piñera de noodtoestand uit en stelde hij een avondklok in, maar het bleef de afgelopen dagen onrustig in hoofdstad Santiago.