CBS

Belastingdruk grote bedrijven met kwart gedaald

De belastingdruk van grote bedrijven in Nederland is in tien jaar tijd met een kwart afgenomen, terwijl het belastingtarief nauwelijks is veranderd. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers liggen politiek gevoelig, nu de kritiek op grote bedrijven is gegroeid.

De effectieve belastingdruk van grote ondernemingen in Nederland lag in 2008 op 22,9 procent, in 2017 was dit gedaald tot 17,1 procent. Het tarief van de vennootschapsbelasting heeft al die jaren rond de 25 procent bedragen. Het CBS keek naar ondernemingen met minstens 40 miljoen euro vermogen, exclusief financiële instellingen.

Volgens GroenLinks, dat om het onderzoek vroeg, laten de cijfers zien dat grote bedrijven afgelopen decennium meer belasting zijn gaan ontwijken. Volgens de partij moeten grote bedrijven „nog harder” worden aangepakt en mag de winstbelasting niet verder omlaag.

Premier Rutte (VVD) dreigde onlangs met intrekken van gunstige fiscale maatregelen, zoals lagere vennootschapsbelasting, als bedrijven geen betere cao’s zouden afsluiten. Een jaar geleden besloot het kabinet de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting te schrappen. In plaats daarvan zou de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven omlaag gaan, maar een besluit werd uitgesteld. (NRC)