82 miljoen teruggevorderd

Verzekeringsfraude vorig jaar sterk toegenomen

Het aantal verzekeringsfraudeurs is vorig jaar met 12 procent toegenomen, van ruim 11.000 in 2017 naar 12.879 een jaar later. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars die woensdag bekend zijn gemaakt. Het is het hoogste aantal fraudeurs sinds het centrum, zes jaar geleden, de telling begon. Met de ontdekking van de fraudegevallen werd vorig jaar zo’n 82 miljoen euro teruggevorderd.

Wat de stijging precies veroorzaakt, is niet duidelijk. Wel gebruikt het centrum meer innovatieve fraudedetectietechnieken, zoals kunstmatige intelligentie. Daardoor is het aantal fraudesignalen dat daadwerkelijk wordt onderzocht flink toegenomen. In 2018 werd naar bijna 45.000 fraudesignalen een onderzoek ingesteld. Een jaar eerder gebeurde dat nog in 28.000 gevallen. In de afgelopen zes jaar zou op die manier voor meer dan een half miljard euro zijn teruggevorderd.

Volgens het centrum doen verzekeraars zelf steeds meer onderzoek naar fraude bij ondernemers. In 2018 gebeurde dat 2.500 keer. Daarvan bleek in bijna zeshonderd gevallen sprake van fraude. Het gaat volgens het centrum vaak om bedrijfjes die zich met meer malafide praktijken bezighouden. In april meldde het Verbond van Verzekeraars al dat vooral het aantal fraudes rond stormschade was gestegen. (NRC)