Uitleveringszaak

Verdachte vrij wiens zaak indirect leidde tot Hongkongse protesten

Een Hongkongse moordverdachte, wiens zaak de aanleiding was voor de omstreden uitleveringswet en de maandenlange protesten die daarop volgden, is woensdag vrijgelaten, nadat hij zijn straf had uitgezeten voor witwassen. Chan Tong-kai – verdacht van de moord op zijn vriendin in Taiwan – heeft aangeboden zich aan te geven bij de Taiwanese autoriteiten. Taiwan zegt echter dat Chan niet welkom is en heeft hem de toegang tot het land ontzegd. Hongkong en Taiwan zijn het niet eens wat er met hem moet gebeuren. De autoriteiten in Hongkong konden Chan niet zelf vervolgen voor moord en er is geen uitleveringsverdrag tussen beide. In februari deed het bestuur van Hongkong een voorstel voor een uitleveringswet om deze ‘maas’ te dichten, waarna al vijf maanden aanhoudend protest uitbrak. (AP)