Troosten met eten is niet altijd een goed idee

Foto Andreas Terlaak

Baby’s die al op jonge leeftijd getroost worden met voeding hebben later gemiddeld een hoger gewicht. Onderzoeker Pauline Jansen, verbonden aan het Erasmus MC doet onderzoek naar eetgedrag en voeding en de invloed van ouders rondom eten. Voor Generation R onderzocht zij de relatie tussen troosten met voeding en de gewichtsontwikkeling bij kinderen.

„Baby’s van zes maanden die van hun ouders vaak drinken krijgen als zij huilen, ontwikkelen later vaak een hoger gewicht als zij vier en tien jaar oud zijn’’, zegt Jansen. Dat geldt zowel voor kinderen die fles- als borstvoeding krijgen. Ook zijn de kinderen eerder geneigd om te emotie-eten. „Dat betekent dat als ze moe of verdrietig zijn, ze eerder willen eten. Een beetje zoals Bridget Jones die bij liefdesverdriet bakken ijs en chocola eet om zich beter te voelen.”

Dat kinderen al op zo’n jonge leeftijd leren dat eten zou helpen om je beter te voelen, is nieuw voor de onderzoekers. „Wij dachten dat emotie-eten pas later wordt aangeleerd”, zegt Jansen. „Maar het lijkt erop dat al in het hele vroege leven deze behoefte tot eten wordt gevormd.”

Een bekend advies is om baby’s niet volgens een bepaald schema, maar juist op verzoek te voeden. Dat advies hoeft niet meteen van tafel, zegt Jansen. „Maar ik adviseer ouders wel nadrukkelijk om ook te kijken naar andere oorzaken van het huilen. Niet iedere kik betekent dat het kind honger heeft en dus gevoed moet worden.” Daarvoor is het belangrijk dat ouders hun kind goed leren begrijpen. „Een baby kan ook huilen omdat het moe is, een vieze broek heeft of gewoon onrustig is.” En als duidelijk is waarom een kind huilt, kunnen ouders hun kind ook op een andere manier troosten.

Ook op latere leeftijd zie je dat ouders regelmatig naar eten grijpen om hun kind te troosten. „Als een kind valt, proberen ze het bijvoorbeeld af te leiden met een snoepje”, zegt Jansen. Ook dat zorgt voor een hoger gewicht bij kinderen, blijkt uit onderzoek. „Er zijn heel veel andere manieren om een kind te troosten, bijvoorbeeld met een knuffel of door een liedje te zingen.”

Fijnstof kan brein van een ongeboren kind schaden

Het verband tussen troosten met voeding bij een baby en een hoger gewicht als kind, is klein, zegt Jansen. „Maar wel zichtbaar bij een paar duizend kinderen. Daar kunnen grote individuele verschillen bij zijn.” De 10.000 deelnemende ouders van Generation R kregen in een van de enquêtes een vraag over troosten met voeding. Op 4 en 10-jarige leeftijd werd het BMI (Body Mass Index) van de kinderen bepaald tijdens de fysieke onderzoeken.

Verder onderzoek naar het voeden van baby’s en het latere gewicht van het kind is nodig, vindt Jansen. „Er is nog weinig over bekend.” Daarom wordt bij Generation R Next opnieuw onderzoek gedaan. Want de oorsprong van een hoger gewicht en emotie-eten, ligt mogelijk al vast vóór de eerste zes maanden; namelijk in de aanleg van het kind. „Daarom willen we beter kijken naar de wisselwerking tussen ouders en baby’s”, zegt Jansen. „Misschien zijn sommige baby’s altijd vrij hongerig of heel makkelijk te troosten met eten, daar springen ouders dan op in.”